Obliba dlouhodobých pronájmů chat roste. Nabízejí se i prostřednictvím Airbnb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Pronájem chat a chalup je podle realitních kanceláří čím dál oblíbenější, a to jak na straně nabídky, tak poptávky. Pronájem využívají zejména lidé, kteří se nechtějí vázat na jedno místo a zároveň často nemají dost peněz, aby mohli chatu či chalupu koupit.

Dlouhodobý pronájem na vzestupu

Ceny za pronájmy chat a chalup podle portálu Bezrealitky.cz rostou rychlejším tempem už třetím rokem a za pět let se mnohé z nich zdvojnásobily. Novým trendem je dlouhodobý pronájem, třeba i na celý rok. Stojí za ním především rostoucí zájem o domácí dovolenou, rozmach platforem pro pronájmy typu AirBNB a z toho vyplývající chuť majitelů investovat do chat a chalup, míní výkonný ředitel serveru Bezrealitky.cz Hendrik Meyer. 

„Obecně platí, že Češi jsou ochotní zaplatit si na celý rok místo, kde se budou věnovat svému koníčku. Jeden rok jedou třeba na Slapy, druhý pak tráví jinde. Zatímco loni majitelé nabízeli k celoročnímu pronájmu jen jednotky objektů měsíčně, dnes jich jsou v průběhu sezony desítky měsíčně," uvedl Meyer.

Cena u celoročního pronájmu se příliš nemění, výraznější růst lze podle portálu Bezrealitky.cz pozorovat jen u objektů blízko vody. V těchto atraktivních lokalitách mohou růst ceny dlouhodobých pronájmů i o více než deset procent, odhaduje Meyer.

Například roční pronájem lovecké chaty 4+1 s krbem na Slapech vyjde na více než 70 tisíc korun, plně vybavený srub u golfového hřiště ve středních Čechách je o deset tisíc korun levnější. "Dobře vybavená chata v centru lyžařského městečka v Krkonoších vyjde klidně na 12 tisíc korun měsíčně. Třeba srub v Jeseníkách u cyklistické trasy pak stojí sedm tisíc korun měsíčně," vyjmenovává možnosti Meyer.

Zajímáte se o investice do realit? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15

Nejžádanější lokality pro pronájem jsou Krkonoše, Šumava, Jizerské hory, vinařské oblasti jižní Moravy, Orlík, Slapy, Posázaví nebo Třeboňsko. Na vzestupu jsou Krušné hory, okolí Berounky, Brdy nebo Kokořínsko. Důležitá je dojezdová vzdálenost od Prahy nebo Brna. "Zajímavostí je, že nabídek pronájmů chat na severní Moravě nebo Beskydech je jen málo. Lidé zde moc nechtějí půjčovat nemovitosti někomu cizímu," řekl už dříve makléř Martin Fojtík z realitní kanceláře Bidli.

Chata na víkend či léto? Jedině s bazénem a plnou výbavou

Požadavky na vybavení jsou poměrně různorodé. "Pronajmout se dá jak lesní chata prakticky bez vybavení, tak i plně vybavená chata s bazénem. U krátkodobých pronájmů je požadováno úplné vybavení včetně nádobí a lůžkovin a dostatečná kapacita ložnic," uvádí Roman Weiser, také z kanceláře Bidli. Podle Jana Martina z M&M Reality lze obecně říci, že lidé chtějí venkovskou atmosféru, ale vybavení v bytovém standardu.

Pronájem chat přes Airbnb

Stále více Čechů ale začíná chaty a chalupy vnímat i jako zajímavou ekonomickou příležitost. Tito investoři pak při hledání vhodného rekreačního objektu již počítají s tím, že se o svou chatu nebo chalupu budou dělit s dalšími návštěvníky nebo že ji budou pronajímat dokonce plně. Oblíbené je také nabízet rekreační nemovitosti prostřednictvím portálu Airbnb.