Hypotéka na chatu či ateliér? I tu je možné získat

chata (ilustrační foto)

chata (ilustrační foto)

Chata (ilustrační foto)
rodinný dům (ilustrační foto)
Rodinný dům
Rodinný dům
Rodinný dům
7
Fotogalerie

Při žádosti o hypotéku na nebytový prostor jako je chata či ateliér, je třeba se připravit na to, že vyřízení úvěru může být komplikovanější.

Některé banky poskytují hypotéky pouze na prostory, které jsou určené k bydlení. Jiné jsou benevolentnější, určitým podmínkám je však nutné dostát tak jako tak.

Určeno k bydlení

Co se týče ateliéru, hypotéku většinou dostanete, pokud je objekt určen k bydlení. Někdy je však důležité, jak se k nemovitosti vyjádří odhadce – co se týká splnění požadavků pro potřeby bydlení. Banka nejspíš nebude ochotná financovat ateliér, který je sice upraven jako byt, ale je například bez oken.

Evidenční nebo popisné číslo

U chaty je šance, jestliže má evidenční nebo popisné číslo, měla by stát na vlastním, ne pronajatém, pozemku. Dále je potřeba, aby rekreační objekt měl svůj zdroj vody a elektřiny. Pokud tak není, nelze jej využívat k celoročnímu bydlení. Pro banky je také směrodatné, aby přístupová cesta chaty nevedla přes cizí pozemek. Jestliže není objekt vedený k bydlení nebo rekreaci, je potřeba nabídnout do zástavy jinou nemovitost.

Podlahová plocha

Někdy si banka bude klást i požadavek na podlahovou plochu. U nestandardní nemovitost jako je chata je to třeba u některých bank plocha v rozmezí 60 až 200 m2. Ateliér musí splňovat velikost do 100 m2.

Nižší úvěr vzhledem k LTV

Banky se po splnění podmínek nebrání ani financování (prostřednictvím hypotéky) méně běžných nemovitostí, ve kterých se dá bydlet. Ovšem je nutné počítat s větším omezením z hlediska hodnoty LTV. Někde je možné dosáhnout na úvěr ve výši až 80 procent LTV, jinde pouze na 70procentní úvěr.

Každá banka má své postupy

U ne zcela nestandardních případů/nemovitostí je také možné, že co banka to názor. Je tedy užitečné zjistit si podmínky a nabídky více bankovních domů na trhu. Někde financování pro přísné podmínky poskytování zamítnou, jinde záměr uspěje.