Stavba chaty svépomocí může stlačit pořizovací cenu na polovinu. Má ale i svá úskalí

Zděná chalupa

Zděná chalupa Zdroj: Profimedia.cz

Chata v Krkonoších
Chata v Krkonoších
chata (ilustrační foto)
chata (ilustrační foto)
chata (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Stavba chat a chalup svépomocí se týká především těch zručnějších z nás. Má bezesporu několik výhod – může výrazně snížit náklady, zároveň ale přináší několik starostí navíc.

Na co je dobré myslet ještě před tím, než se dáte do stavby? Předně je důležité mít dobře zpracovanou projektovou dokumentaci. Velkým pomocníkem je i takzvaný soupis prací s výkazem jednotlivých výměr. Ten podle expertů vyjde na několik tisíc korun, a vyplatí se zejména u větších a složitějších staveb.

Soupis prací má několik nesporných výhod. Jednak budete znát předem celkovou hodnotu stavby a jednak budete mít k dispozici harmonogram prací, díky němuž budete vědět, kolik peněz a v které fázi stavby budete potřebovat. Nespornou výhodou rovněž je, že víte přesně, kdy a kolik materiálu máte objednat.

Zděnou stavbu lze svépomocí postavit poměrně snadno, protože technologie je jednoduše dostupná a zkušenosti se zděním nejsou tolik vzácné. Svou roli, zejména na venkově, navíc hraje také sousedská výpomoc. Pokud však jde o dřevostavby, technická detailní řešení příliš mnoho lidí neovládá. To je doménou spíše odborných dodavatelů, s čímž je potřeba počítat.

Stavba svépomocí je levnější

Při stavbě svépomocí se dá ušetřit zejména na lidské práci. Její cena šla v poslední době výrazně nahoru. Zatímco v krizovém období pobírali zedníci kolem 120 korun za hodinu práce, nyní se hodinová sazba šplhá nad 200 stovky. Výjimkou však není ani částka nad 300 korun. A to se bavíme o běžných zednících a stavebních dělnících. Specialisté typu topenáři, instalatéři, elektrikáři si přijdou na ještě vyšší sumy.

Celkové úspory jsou odvislé od typu a velikosti stavby. Odborníci odhadují, že stavební firma může výstavbu zdražit o čtvrtinu až polovinu. Nutné je však počítat i s cenou vašeho času. U stavby svépomocí se navíc může stát, že stavitel přecení své síly a nakonec bude donucen stavební firmu přece jen povolat.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.