Vídeň umí krotit náklady na bydlení. Ceny nájmů zůstávají stabilní

Vídeň

Vídeň Zdroj: Profimedia

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium
Bydlení
Aspern
nabíjení elektromobilu v Aspernu
5
Fotogalerie

Průměrná cena bytového pronájmu v hlavním městě Rakouska Vídni zůstává dlouhodobě pod dvěma tisíci dolarů. Ceny se daří držet na uzdě i díky loňské novele o stavebních předpisech.

Rakouské ceny nájemního bydlení jsou podle statistických portálů relativně stabilní a nejinak je tomu i u hlavního města Vídně. To je sice cenově nad celostátní úrovní, průměrná cena ale nepřesahuje dva tisíce amerických dolarů, vyplývá z červencových údajů Rentcafé, amerického portálu, který se zabývá realitním trhem. Oproti celostátnímu průměru je Vídeň dražší zhruba o pět set dolarů (více než 11,5 tisíce korun).

„V porovnání s minulým rokem vidíme nulový rozdíl měsíčního nájmu,“ uvádí Rentcafé. Průměrná cena za měsíční nájem ve Vídni činí necelých 1950 amerických dolarů (45 tisíc korun). Nejlevnější jednopokojové byty mimo centrum města podle statistického serveru Numbeo stojí v přepočtu méně než 13 tisíc korun, v centru nájem stejně velkého bytu vyjde na 16 tisíc korun.

Důvodem stabilních cen je přísná regulace ze strany vedení města, které před rokem přijalo novelu stavebních předpisů, kvůli které musí stavebníci ve většině bytových projektů vyčlenit alespoň dvě třetiny plochy pro sociální bydlení.

Město Vídeň vlastní 220 tisíc bytů, v dalších dvou stech tisíc se platí regulované nájemné. Žije v nich 60 procent z celkového počtu okolo 1,9 milionu obyvatel rakouské metropole. Do roku 2100 by měl počet obyvatel Vídně přesáhnout 2,3 milionu, uvádí rakouský statistický úřad (STAT).

Téma E15: Ceny bytů
Vedení Prahy hledá cesty, jak se vypořádat s nedostatečnou nabídkou bydlení v české metropoli. V letním seriálu E15 sledujeme, jak se vyvíjejí ceny bydlení v dalších velkých světových městech, co s mnohdy palčivým problémem dělají tamní radnice a jaký efekt mají jejich kroky. 

Koupě bytu je ale oproti pronájmu výrazně dražší. Cena za metr čtvereční v centru města vyjde podle Numbeo v průměru na 6,9 tisíce dolarů (160 tisíc korun). Mimo centrum pak na 4,2 tisíce dolarů (97,6 tisíc korun) za metr čtvereční. Životní náklady ve Vídni jsou o 40 procent vyšší než v Praze. Nicméně kupní cena za metr čtvereční je podle Numbeo v Praze nižší. Průměrná cena je v centru Prahy 124 tisíc korun, mimo centrum 82 tisíc korun.

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15