České a slovenské miliardářky. Kdo jsou nejbohatší ženy roku 2020?

Šéfka výrobce pian Petrof Zuzana Ceralová Petrofová

Šéfka výrobce pian Petrof Zuzana Ceralová Petrofová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jitka Cechlová Komárková
Majitelka LD seating Jitka Hurábová
Kateřina Janků
Martina Vítková, NWT
5
Fotogalerie

V žebříčcích nejbohatších lidí světa i Česka a Slovenska je žen méně než poskrovnu. Přesto je mnoho takových, které se nebály pustit do vlastního podnikání a uspěly. Svůj majetek přitom vybudovaly v rozličných oborech od pojišťovnictví přes výrobu nábytku až po moderní technologie.

V nejvyšších patrech byznysu je stále výrazně méně žen než mužů, v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků Magazínu E15 se letos do první stovky propracovaly jen dvě. Ani jedna z nich ale svůj byznys, z nějž pochází jejich majetek, nezaložila.

První z nich je Mária Blašková, vdova po Ľubomíru Blaškovi, který se nejprve angažoval v obchodu s uhlím a po privatizaci v devadesátých letech postupně s Tomášem Chrenekem, Jánem Móderem a Evženem Balkem ovládl Třinecké železárny – Moravia Steel. Manželův podíl v ocelářském gigantu už Blašková nijak nerozšiřuje a zůstává v ústraní.

Veřejnost nevyhledává ani druhá nejbohatší žena v žebříčku Jitka Cechlová Komárková. Je majitelkou bohumínské strojírny Bonatrans Group, největšího výrobce železničních dvoukolí, a k továrně se se svým manželem dostali při dělení majetku impéria rodiny Komárkových. Podle jejího otce Karla Komárka st. však jeho podíl ve firmě získali roku 2010 nekalým způsobem. Od té doby spolu rodina nemluví a případ řeší soudy. Zatím poslední spor s otcem Cechlová prohrála v roce 2018 u lichtenštejnského Nejvyššího soudu, který nařídil vrátit majetková zastoupení do situace před rokem 2010. Miliardářce tak hrozí, že o majetek přijde.

Vlastním přičiněním

Přesto je v Česku řada miliardářek a multimilionářek, které podniky vybudovaly nebo se na jejich tvorbě podílely, ale jejich majetek zatím na první stovku nestačí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!