Čína má nového superboháče. Jmění vydělal na balené vodě

Čung Šan-šan, nejbohatší člověk v Číně. Přeskočil Jacka Ma, zakladatele Alibaby.

Čung Šan-šan, nejbohatší člověk v Číně. Přeskočil Jacka Ma, zakladatele Alibaby. Zdroj: reuters

Jack Ma, zakladatel Alibaby
Čung Šan-šan se stal nejbohatším člověkem v Číně. Obchoduje s balenou vodou a vakcínami.
Jack Ma, zakladatel společnosti Alibaba, ztratil pozici prvního nejbohatší Číňana.
4
Fotogalerie

Nejbohatším člověkem v Číně se stal obchodník s balenou vodou a vakcínami. Čisté jmění Čung Šan-šana se ve středu vyšplhalo na 58,7 miliard dolarů, čímž z čínského miliardářského trůnu sesadil zakladatele internetového gigantu Alibaba, Jacka Maa. 

Čung Šan-šan přeskočil Jacka Ma o dvě miliardy dolarů, a zároveň se tak stal druhým nejbohatším člověkem v celé Asii. Ve světovém měřítku bohatství podle agentury Bloomberg obsadil sedmnácté místo.

Čung v roce 1996 v jihočínské provincii Če-ťian založil společnost Nongfu Spring, která teď po celé Číně prodává balenou vodu jak v malých obchodech, tak v luxusních hotelích. Kromě toho se zabývá prodejem čaje, vitamínových nápojů a džusů. 

Na špici žebříčku bohatství bývají zpravidla lidé z technologických společností, což v případě Čung Šan-šana neplatí. Obchodník přezdívaný Osamělý vlk proslul tím, že se vyhýbá politice a lobbistickým skupinám. Jeho raketový start na první místo mezi čínskými boháči začal letos v dubnu, kdy získal kontrolní podíl ve firmě, která vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Jeho jmění tak narostlo o dvacet miliard dolarů.

Další vzestup jeho majetku nastal poté, co Čung Šan-šan tento měsíc uvedl svou firmu Nongfu Spring na burzu v Hongkongu. Akcie společnosti stouply za první den obchodování o 54 procent. Boháčovo jmění za letošní rok vzrostlo o 51,9 miliard dolarů.

Čung Šan-šan však nemusí pobývat na trůně čínských boháčů dlouho. Sesadit by ho mohl opět Jack Ma. Ten se příští měsíc se svou společností Alibaba chystá posílit své jmění podle dosavadních odhadů přibližně o 28 miliard dolarů.