Na Východě bohatl, na Východě nyní krvácí. Nejbohatší Čech Petr Kellner

Výroční zpráva PPF za rok 2019: zakladatel a majoritní akcionář PPF Group Petr Kellner.

Výroční zpráva PPF za rok 2019: zakladatel a majoritní akcionář PPF Group Petr Kellner. Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Podnikatel a majitel holdingové společnosti PPF Group Petr Kellner.
Podnikatel a majitel holdingové společnosti PPF Group Petr Kellner.
Byznysmen a většinový majitel skupiny PPF Petr Kellner.
Petr Kellner, ilustrace
5
Fotogalerie

Vládce skupiny PPF Petr Kellner sice zůstal neotřesitelnou jedničkou mezi českými a slovenskými miliardáři, ale na letošní rok jistě nebude vzpomínat v dobrém. Důvodem je koronavirová pandemie, která obrátila svět vzhůru nohama. A zároveň výrazně poškodila poskytovatele spotřebitelských úvěrů – skupinu Home Credit. Ta v minulosti bývala tahounem skupiny PPF a jejím klenotem. Deník E15 představuje nejmajetnější Čechy a Slováky z exkluzivního žebířčku miliardářů. Díl první: číslo 1. 

Nyní se však Home Creditu nedaří, a jak uvedlo několik předních finančníků během sestavování žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, Home Credit má velké potíže na čínském trhu.

Problémy poskytovatele spotřebitelských úvěrů se odrazily na hospodářských výsledcích za první pololetí 2020. Skupina Home Credit vykázala ztrátu 619 milionů eur, což v korunách představuje astronomickou částku 16,8 miliardy korun. Ztráta vznikla kvůli vytvoření masivních rezerv ve výši 1,8 miliardy eur na pokrytí rizik spojených s globální koronavirovou pandemií.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!