Dobrá adresa už nestačí. Pražští developeři se pouštějí do projektů, které nezapadnou

Zlíchovský lihovar, vizualizace Trigema

Zlíchovský lihovar, vizualizace Trigema Zdroj: Trigema

Ilustrace, Tereza Kovandová, dobrá adresa, Magazín Nová Praha
Rezidence nádraží Žižkov
Vizualizace projektu Fragment
Zlíchovský lihovar, vizualizace, Trigema, Magazín Nová Praha
První etapa projektu Lihovar zahrnuje celkem 250 bytů
16
Fotogalerie

Letité realitní pravidlo, že dobrou rezidenční adresu dělá především lokalita, už nyní nestačí. Pozornost se ve stále větší míře stáčí také k architektuře.

Mnozí stavitelé spoléhají na své osvědčené tuzemské ateliéry, někteří k přípravě projektů přibírají i designéry či výtvarníky, jiní rovnou pořádají architektonické soutěže, někdy dokonce s mezinárodním přesahem.

„Rezidenční nemovitosti jsou často mnohem složitější než kulturní stánky, veřejné budovy či kanceláře, kde sice musíme myslet na to, že tam budou lidé trávit čas, ale není to domov,“ říká hvězda současné světové architektury, Japonec Sou Fudžimoto, který se předloni zúčastnil soutěže o návrh bytového projektu na Žižkově. Na rozdíl od Prahy už uspěl v Budapešti, kde podle jeho návrhu vzniká Dům maďarské hudby. „Snažím se přemýšlet o fundamentálních hodnotách našich životů, i když v návrhu samozřejmě nemůžete zohlednit všechno. Snažím se, aby stavba obstála i za deset patnáct let. Někdy to klapne, ale někdy taky ne. I to se stává,“ popsal Fudžimoto. Vybrali jsme několik chystaných pražských bytových projektů, kde by to klapnout mělo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!