Nekrachni! Maria Šimůnková a Jakub Rychlý navigují školáky v dravém světě financí

Prostřednictvím aplikace Nekrachni pomáhají její tvůrci středoškolákům i žákům základních škol orientovat se ve finančním světě. Ilustrace. Magazín Nová Praha

Prostřednictvím aplikace Nekrachni pomáhají její tvůrci středoškolákům i žákům základních škol orientovat se ve finančním světě. Ilustrace. Magazín Nová Praha Zdroj: Tereza Kovandová

Šimůnková Maria Nekrachni, Můj nápad, Magazín NOVÁ PRAHA
Rychlý Jakub Nekrachni, Můj nápad, Magazín NOVÁ PRAHA
3
Fotogalerie

Vlastní zkušenost s nedostatečným rozsahem výuky na téma finanční gramotnosti na základní a střední škole vedla Marii Šimůnkovou a Jakuba Rychlého k vytvoření aplikace Nekrachni. Jejím prostřednictvím se snaží studentům neotřelou formou přiblížit skutečný svět financí. Mluví přitom jejich současným jazykem.

Na podzim roku 2020 se Maria Šimůnková a Jakub Rychlý pomalu chystali na maturitu. I když měli téměř kompletní středoškolské studium za sebou, shodli se, že informace z jednoho oboru přeci jen nedostali v plné míře. Rozhodli se proto, že vytvoří aplikaci Nekrachni, jejímž prostřednictvím pomohou vrstevníkům a žákům základních škol orientovat se ve finančním světě. Časem ale přišli na to, že impulz potřebují i samotní učitelé a mnohdy i zřizovatelé škol.

„Věděla jsem, že mě po střední škole čeká přesun do Prahy a starost o vlastní finance. Přitom jsem ve škole nedostala žádné praktické informace,“ popisuje Maria Šimůnková. S Jakubem vzali koncept svého nápadu, přihlásili se s ním do studentské podnikatelské soutěže a dostali mentoring od CzechInvestu.

Aplikaci po měsících vývoje nyní testuje několik partnerských škol. Žáci a studenti se učí sestavit svůj rozpočet, rozumět bankovním produktům nebo systému zdravotního pojištění. Těžištěm jsou kurzy a lekce vždy na jedno téma s hraným nebo animovaným videem, na jehož konci je shrnutí obsahu a krátký test nebo spíše úkol. Studenti mají třeba najít, kolik stojí výběr z bankomatu v zahraničí, nebo ze screenshotu bankomatu zvolit správnou konverzi měny tak, aby neprodělali.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!