Restauratéři Petřík a Kaplan: Zákazník nemusí vykrvácet

David Petřík a Viktor Kaplan

David Petřík a Viktor Kaplan Zdroj: Michaela Szkanderová

David Petřík a Viktor Kaplan
Viktor Kaplan
David Petřík
David Petřík a Viktor Kaplan
Viktor Kaplan
12
Fotogalerie

Začalo to před pěti lety restaurací Vinohradský parlament. Od té doby zažívá skupina Together Viktora Kaplana a Davida Petříka úspěchy s rozrůstající se sítí devíti podniků různého zaměření od české kuchyně přes mušle v Bruxxu nebo asijskou Sia po kremrole v cukrárnách Cukrář Skála. Naposledy jim na konci loňského roku do portfolia přibylo bistro Sisters. „Zaplať pánbůh že skončila doba, kdy se do gastra pouštěli lidé, kteří neměli žádnou zkušenost. My jsme si také spoustu věcí museli vyzkoušet a tu zkušenost draze zaplatit,“ říká Petřík.

Jsou všechny vaše podniky ziskové? 

David Petřík: Záleží, jestli posuzujeme provozní zisk, nebo jestli si už vydělaly na investice. Podnikům se daří, zatím jsou všechny ziskové. Jen u Sisters to po pár měsících zatím neumíme odhadnout. 

Asi nejznámějším vaším podnikem je Sia. Jak jste s jeho vývojem spokojeni? 

Viktor Kaplan: Naše očekávání splňuje i s porodními bolestmi, které byly na začátku. 

Jak to myslíte? 

VK: Když otevřete nový podnik, provoz se po nějakou dobu ustaluje, většinou to trvá až rok. Ať je to ve smyslu personálu, který hledáte, nebo jsou to provozní věci. Řešíte třeba vzduchotechniku. 

DP: Začali jsme moc zprudka tím, že jsme otevřeli do sezony (prosinec 2017 ‒ pozn. red.). Ze začátku byly strašně velké kšefty a to nebylo úplně dobře. Myslím, že jsme ze začátku naše zaměstnance utavili. Teď už si ten systém sedá. 

Co je špatného na tom, když jsou ze začátku velké tržby? 

DP: Podniky budujeme tak, abychom byli za patnáct dvacet let pro zákazníky stále atraktivní. Proto je nutné restauraci zajíždět postupně a dopilovávat provozní věci. Mnoho restauratérů umí podnik rozjet, ale jen málo z nich ho umí dlouhodobě udržet. Samozřejmě nás to mile překvapilo, vždycky je lepší mít na začátku pocit, že ekonomika podniku vám dovoluje větší volnost a můžete do něj investovat ještě víc. 

VK: Na druhou stranu množství lidí, kteří sem v prosinci přišli, jsme ustáli dobře. Zákazníci nemuseli odcházet s tím, že se zabíháme a limity jsou tak velké, že to přijdou zkusit později.

Pokračování interview, které je součástí magazínu Osobnosti, mají v on-line verzi k dispozici předplatitelé E15 Premium:


 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!