Cesta k vítězství v Tour může začít v obýváku. České virtuální tréninky nabírají investory

Cyklistovi se z obrazovky přenáší reálný profil trati do trenažéru. Na monitoru se mu naopak mohou objevit třeba soupeři, kteří trénují na jiném místě planety.

Cyklistovi se z obrazovky přenáší reálný profil trati do trenažéru. Na monitoru se mu naopak mohou objevit třeba soupeři, kteří trénují na jiném místě planety. Zdroj: Rouvy Indoor

Cyklistovi se z obrazovky přenáší reálný profil trati do trenažéru. Na monitoru se mu naopak mohou objevit třeba soupeři, kteří trénují na jiném místě planety.
Rouvy. Cyklistovi se z obrazovky přenáší reálný profil trati do trenažéru. Na monitoru se mu naopak mohou objevit třeba soupeři, kteří trénují na jiném místě planety.
Cyklistovi se z obrazovky přenáší reálný profil trati do trenažéru. Na monitoru se mu naopak mohou objevit třeba soupeři, kteří trénují na jiném místě planety.
Rouvy, Indoor, závody v obýváku
Prostředí aplikace Rouvy
11
Fotogalerie

Doma, a přece s hokejkou na ledě, v ložnici, a přitom na kole v horách nebo tváří v tvář fotbalovému brankáři. Jestli covidová pandemie v Česku poslala nějaký obor nahoru, je to produkce sportovních trenažérů propojujících díky moderním technologiím trénink reálných dovedností s virtuálním prostředím. V Česku se urodilo hned několik horkých projektů a jejich start přilákal i velké investorské peníze.

Tour de Vimperk

Cyklistická platforma Rouvy přitáhla pozornost investorů z Pale Fire Capital, kteří v ní loni koupili většinu. Cena transakce není známa, podle odhadů trhu ale může jít až o nižší stovky milionů korun. Investory Jana Bartu, Dušana Šenkypla, Petra Krajíčka a Davida Holého přesvědčil velký růst i ambice projektu. Jeho autoři spolupracují s prestižními závody, jako jsou La Vuelta nebo Tour de Suisse, a netají se tím, že s Rouvy míří pod olympijské kruhy jako s regulérním sportem, který by mohl tradiční sportovní svátek oživit.

V Rouvy nikdy nebrali Česko jako svůj startovací trh. Bratři Petr a Jiří Samkovi hned odstartovali svůj projekt globálně, v USA a ve Velké Británii. Jejich software používá dnes na 700 tisíc amatérů i profesionálů. „Začínali jsme exkluzivně s výrobcem trenažérů v USA a právě Spojené státy a Británie byly již tehdy nejsilnějšími trhy našeho partnera. Až později jsme začali dělat vše kompletně sami a zaměřili se i na další zajímavé trhy,“ popisuje šéf Rouvy Petr Samek.

Rouvy funguje na bázi projekcí záběrů cyklotras propojených s trenažérem, do kterého přenáší jejich reálný profil. Tras mají cyklisté na výběr tisíce, mohou mezi sebou soutěžit, pořádat tour a podobně. Bratři Samkovi se soustředí na vývoj softwaru a doladění i těch nejmenších detailů. Výrobu trenažérů nechávají na ostatních a sázejí na široké připojení své aplikace.

„Zaměřujeme se na aplikaci, která právě díky systému augmented routes umožňuje řídit zátěž na trenažéru podle náklonu na trase a současně umožňuje sledovat reálné video z trasy včetně připojených soupeřů z celého světa jako v počítačové hře, jenže v reálném prostředí,“ popisuje Petr Samek.

Nápad na Rouvy vznikl vlastně jednoduše. „V roce 2006 jsme řešili problém, kdy jsme si jako studenti sportovního gymnázia ve Vimperku chtěli zpestřit jinak nudnou zimní přípravu na válcích. Vrcholově jsme trénovali, a tak jsme začali hledat možnosti, jak si trénink trochu oživit. Jirku napadlo propojit video s GPS a profilem trati, já jsem zase nápadu dodal byznysovou podobu,“ popisuje Petr Samek.

Díky, covide

V době, kdy původní myšlenka dvou studentů začala lákat investory, vrcholila covidová pandemie. Lidé trávili mnohem více času doma a o aplikace, jako je Rouvy, se začali ve velkém zajímat. „Od jara roku 2020 stále posilujeme. Pandemie se výrazně podepsala na tom, že lidé začali objevovat a více využívat indoor cyklistiku, a vždy když se někde situace výrazně zhoršila a lidé nemohli ven, poznali jsme to,“ popisuje spoluautor projektu. Finan­čně by měl loňský rok skončit o vyšší desítky procent výše než rok 2020.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!