Katharine Hamnett: Móda s politickým názorem

Katherine Hamnett

Katherine Hamnett Zdroj: Ian Harrison

Na recepci v Downing Street 10 přijela britská návrhářka Katharine Hamnett zahalená do černého kabátu, ve kterém však dlouho nevydržela. Jen co se objevili fotografové, aby pořídili snímek jí a tehdejší premiérky Margaret Thatcherové, odložila Hamnett kabát a ukázala se v tričku s nápisem 58% Don’t Want Pershing. Slogan odkazoval na nechuť britské veřejnosti k umístění řízených střel americké armády na britském území.

Tričko, které si oblékla na návštěvu k premiérce, nebylo prvním ani posledním kouskem oblečení s poselstvím, který Katharine Hamnett navrhla. Už v roce 1983 vytvořila tričko s velkými tiskacími písmeny hlásajícími Choose life, které odkazovaly na ústřední myšlenku buddhismu. Ačkoliv to ani sama návrhářka nečekala, trička s nápisy se stala nesmírně populární a slogany jako Make tea not war, Stop war /Blair out, Stop Acid Rain, Education Not Missiles šly na dračku.

Katherine Hamnett a Margaret ThatcherováKatherine Hamnett a Margaret Thatcherová

Jméno slavné britské návrhářky je spojeno nejen s nimi nebo s plísňovými strečovými džínami, které prodávala mezi prvními, ale zejména s dodržováním etických a ekologických postupů při výrobě a vůbec vyjadřováním politického názoru skrze módu. Pro Katharine Hamnett není móda jen o nastolování nových trendů v oblékání. Chápe ji zejména jako způsob, jak může vyjádřit svůj názor a oslovit široké publikum. Hamnett tak bojuje za lepší svět.

Katherine Hamnett

Britská návrhářka nevidí prapůvodní myšlenku odívání v praktičnosti, ale v erotice. Vysvětluje, že kousek zvířecí kůže kolem boků v minulosti člověka ani tolik nezahříval a nechránil, jako spíše hlásal: “Podívej, co jsem zabil. Jsem nejlepší.” Hamnett se ve svých návrzích od tohoto konceptu neodbíhá daleko. To, co má být atraktivní, jsou názory a hodnoty.

Fashion Against AIDS

Na přehlídce k nové kolekci pro Jaro/léto 2004 zazářil modelka Naomi Campbell, která se na mole objevila pouze v kalhotkách a průhledném topu s flitrovým nápisem “Use a condom”.

Stejný slogan Hamnett použila i na část triček, která navrhla pro akci Fashion Against AIDS. Do projektu oděvního gigantu H&M a neziskové organizace Designers Against AIDS se zapojila celá řada celebrit, vedle Rihanny například i Katy Perry, Timbaland, Ziggy Marley, Yoko Ono, Akon či kapela Scissor Sisters a mnoho dalších. Jejich návrhářské kousky měly nejen upozornit mladé lidi na nebezpečí nákazy, ale část výdělku z prodeje putovala přímo na podporu boje proti HIV/AIDS. Že se toho účastnila i Hamnett, není překvapivé - byla ostatně první, kdo přidal boxerkám kapsičku na kondomy.

Ekologické a etické

I když to od člověka, který se živí navrhováním oblečení může znít zvláštně, Katharine Hamnett prosazuje oblečení s dlouhou životností. Nabádá zákazníky k dlouhodobému nošení, opravování a recyklování starého oblečení. Při dodržení všech ekologických a etických standardů však nechce ani o píď slevit ze vzhledu oblečení. I ekologicky šetrné oblečení musí skvěle vypadat, říká.