Nedostatek regulací autoškol – snadná cesta k podvodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Per Loov

Autoškola Student
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Od špatných instruktorů, podvodů až po zpronevěřené peníze studenti českých autoškol si již prošli vším. Obzvlášť pokud vložili svou důvěru do rukou autoškoly Student. 

V září 2018 jsem se rozhodovala, kde si udělat řidičák. Nakonec jsem pro dostupnost a dobrou cenu vybrala autoškolu Student v Kobylisích. Sjednala jsem si schůzku, vyplnila přihlášku, zaplatila a po obdržení přihlašovacích údajů na svůj účet vyplnila i zkušební testy. Nezbývalo než čekat na zprávu od instruktora. Paní v kanceláři mi vysvětlila, že kvůli naplněnosti budu muset chvilku čekat. Je září 2019 a ještě jsem se nedočkala.

V roce 2012 založili dva podnikatelé Martin Kratochvíl a Martin Korda v centru Prahy autoškolu Student. Ceny výcviků nasadili velice nízko, aby byly dostupné především pro studenty (od toho také název) a všude po Praze lepili reklamy a rozdávali letáčky. Zároveň neplatili za parkování svých vozů v centru, ale rozmístili nástupní místa na jízdy různě po Praze, čímž ušetřili. 

Kvantita > kvalita

Jejich účel se podařil. Postupně se číslo studentů autoškoly vyšplhalo až na 1000. Kvantita zde ovšem zvítězila nad kvalitou. Kvůli velkému počtu žáků na ně měli instruktoři málo času, a proto se jízdy konaly velice sporadicky. Někteří to vzdali, zaplatili storno poplatek a přešli jinam, jiní výcvik dokončili, ale pokud nebyli podle instruktorů řádně připraveni, museli si doplatit jízdy, jinak nebyli připuštěni ke zkouškám. Průměrně zde studenti zkoušku skládali na třetí až čtvrtý pokus. To znamenalo ještě více peněz pro autoškolu. 

Kvůli počtu studentů a neúspěšných zkoušek autoškola plně zaměstnala jednoho z dvaceti pražských komisařů, čímž způsobila ostatním autoškolám problémy se získáním termínů… Na stránkách všechny-autoskoly.cz lze najít několik stovek kladných hodnocení této autoškoly, která jsou ale zpravidla od anonymních pisatelů a velice často se v nich vyskytuje jméno instruktora (Mirek Petrásek). Na druhou stranu, těch pár špatných hodnocení má vždy odpověď od vedení i s vysvětlením, proč byla chyba na straně žáka. Přes toto všechno se firmě dařilo, o nové studenty nebyla nouze. Na první pohled působilo vše velice profesionálně. 

Ke konci listopadu 2018, po více než dvou měsících čekání na přidělení instruktora a následném čekání na to, až bude mít volno, přetekl můj pohár mé trpělivosti a rozhodla jsem se přihlášku zrušit, vzít si své peníze a řidičský průkaz získat jinde. V kanceláři v Kobylisích mi milá paní sekretářka pomohla vše vyřídit, ale řekla, že kvůli právě probíhajícím změnám ve vedení autoškoly mi nemůže vydat peníze na této pobočce. Musela jsem si pro ně dojít do hlavního sídla na Karlově náměstí. Nikdo však neodpovídal na e-maily ani nebral telefony. Po pár dnech jsem se tedy na pobočku vypravila bez ohlášení. Jaké bylo moje překvapení, když jsem vedle zamčených dveří objevila cedulku s novým jménem autoškoly – autoškola Linda. Na dveřích byl také vzkaz jednoho ze studentů, že byla autoškola Student vytunelovaná a ať se mu všichni poškození ozvou kvůli žalobě.

Slovenská skládka firem

Co se tedy vlastně stalo? Dne 3. prosince 2018 byla autoškola Student prodána slovenské firmě Team Cars s.r.o. v čele s jednatelem Peterem Krizsánem. S největší pravděpodobností se jedná o tzv. hrobaře – firmu, která za úplatek odkoupí jinou firmu s dluhy, v insolvenci či s dalšími problémy a pohřbí ji v černé díře slovenského obchodu. Team Cars nijak neplánovali v provozu autoškoly pokračovat. Mimo jiné nebylo z čeho vzhledem k tomu, že veškeré finance autoškoly zmizely spolu s bývalými majiteli. Proč se Kratochvíl s Kordou rozhodli autoškolu prodat není doteď jasné. Byla to továrna na peníze. V roce 2013 založili také firmu Driving company s.r.o. se stejným sídlem jako autoškola Student. Tato firma však v únoru 2018 změnila sídlo i jméno na D&A CARGO CZ s.r.o. a příhodně také jednatele z Martina Kratochvíla na jeho manželku Lenku Kratochvílovou. Zajímavé ovšem je, že v čase prodeje autoškoly Student se D&A CARGO CZ zvýšil obrat o několik milionů… Kromě toho nebyla autoškola Student po celou dobu fungování plátcem DPH. Jak je možné, že se mohl podnik této velikosti beztrestně dopustit něčeho takového? 

Na stránkách justice.cz lze vidět seznam všech firem, které Team Cars odkoupili. U většiny z nich je jednatel Peter Krizsán nebo jednatele nemají vůbec a více než polovina firem sídlí na adrese náměstí Přátelství 1518/2, Hostivař, 102 00 Praha 10, kde se ale nachází pouze bytové jednotky. Team Cars s.r.o. tedy obdrželi autoškolu, formálně ji přejmenovali na Autoškola Linda, ale další provozování neplánovali. Studentům, instruktorům a dalším zaměstnancům, kteří neobdrželi ani poslední výplaty, to začalo pomalu docházet, ale kontaktovat někoho z vedení bylo nemožné. Mně se podařilo spojit s Martinem Kordou, který mi řekl, že o nastalé situaci nic neví, protože v roce 2013 svůj podíl v autoškole prodal. Jako společník firmy byl ale zapsán až do osudného 3. prosince.

Peter Krizsán byl po pár týdnech z funkce jednatele autoškoly Linda odvolán a v současné době firma jednatele nemá, stejně jako Team Cars s.r.o. Není tedy na koho se obrátit. Po prodeji autoškoly Student se na jejich stránkách objevila zpráva od Martina Kratochvíla, že všem žadatelům zašle převodní papíry na přestup do jiné autoškoly. Nejspíš si přál uklidnit rozzuřený dav a zmírnit možné následky. Jak je ale možné, že Kratochvíl, který v tu dobu již neměl s autoškolou právně nic společného, měl přístup k převodním papírům a osobním údajům žáků? V tomto případě se podle Úřadu pro ochranu osobních údajů jedná o zneužití osobních informací. Kratochvíl však doteď nenese žádnou odpovědnost. 

Příliš mnoho náhod

K takovému podvodnému kousku nedošlo poprvé. Podobný případ se stal v roce 2012 s autoškolou Fresh, která vyhlásila insolvenci a studenti ani zaměstnanci už své peníze nikdy neviděli. Jedna z firem bývalého majitele autoškoly Fresh Daniela Římala, Eagle Capital s.r.o, má ovšem stejnou adresu jako jedna z firem odkoupených společností Team Cars. 

Podvedeným studentům autoškoly Student nezbylo nic jiného, než si výcvik dodělat jinde (pokud jim od pana Kordy dorazily převodní papíry), nebo si zaplatit nový výcvik úplně od začátku (pokud jim papíry nepřišly či pokud výcvik ani nezačali – můj případ). V případě lépe řešitelných problémů s autoškolou se však lze obrátit na Autoškolského ombudsmana, kde vám bezplatně a objektivně poradí a posoudí jakoukoliv situaci. Například je dobré vědět, že v případě sporu mezi komisařem – žákem – instruktorem ohledně hodnocení zkoušky nelze rozhodnutí komisaře nijak zpochybnit. 

Podobným situacím jako je tato by šlo v budoucnu předejít regulací počtu autoškol státem, kontrolami a dalšími prostředky. Dnes si totiž může založit svou autoškolu prakticky kdokoliv. Já už jsem teď právoplatný majitel řidičského průkazu apři pohledu zpětzbývá jen hořká pachuť a prázdná peněženka.