Žijeme Hru o trůny? Bílí chodci nejsou pouhé fantasy

Všimli jste si, že za vším vražděním, intrikováním a milostným dováděním ve Hře o trůny se skrývá i další poselství? Hrozba v podobě globálního oteplování. Následující video a článek vysvětlují, proč tomu tak je.

Seriál o pomalém tání ledovců a zvětšujících se pouštích by si nejspíš masy diváků z celého světa nezískal. Proto najdeme ve Hře o trůny mnohem zajímavější ztělesnění klimatických změn – Bílé chodce. Monstra žijící na sever od zdi, která formují gigantickou armádu zombie.

Bílí chodci představují hrozbu pro celé lidstvo a jejich zrůdní zombie vojáci ze všeho nejraději zabíjejí lidi bez rozdílu národností nebo společenského statusu. Namísto sjednocení a postavení se proti společnému nepříteli civilizace si šlechtické rody Baratheonů, Targaryenů, Starků, Tyrellů a Lannisterů raději hrají na svých vlastních dvorcích. Celý seriál se vlastně jen dohadují, bojují o moc a řeší vlastní drobné neshody. Zlověstné Bílé chodce ignorují a někteří urození páni dokonce jejich existenci zcela popírají.

Zkuste tedy zaměnit klimatické změny za Bílé chodce, státy za šlechtické rody a máte skutečnost dnešního světa. Žádné fantasy.

Konkrétně se to velice podobá mezinárodní koordinaci v oblasti změny klimatu. Žádný stát nemůže zabránit katastrofickému oteplování Země sám. Všichni hlavní producenti skleníkových plynů jsou součástí tohoto globálního problému.

Přesto spolu největší znečišťovatelé, jako jsou Spojené státy americké a Čína, soupeří. Oba se obávají vlivu toho druhého a najít společnou dohodu o omezení produkce emisí, která by zároveň byla prospěšná pro obě strany, je pro ně tedy velice složité. I kdyby se však tyto země dohodly, musí najít řešení přijatelné také pro ostatní státy. Především rozvíjející se země levnou energii k ekonomickému růstu potřebují a znečišťování staví až na druhou kolej.

Nicméně stejně jako v seriálovém světě „přišla zima“, za posledních sto let výrazně vzrostl obsah oxidu uhličitého v atmosféře. Vzrostla tedy i hrozba pro celé lidstvo.

Léto přichází.

Přeloženo z webu vox.com