Huawei začal uzavírat své prodejny v Rusku

Čínský gigant Huawei začal uzavírat prodejny v Rusku

Čínský gigant Huawei začal uzavírat prodejny v Rusku Zdroj: profimedia.cz

Čínský gigant Huawei začal uzavírat prodejny v Rusku
2
Fotogalerie

Čínský výrobce elektroniky Huawei začal uzavírat své prodejny v Rusku, informovala dnes ruská tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj blízký společnosti. Firma podle něj z 19 obchodů uzavřela už čtyři a v následujících měsících tento krok pravděpodobně čeká další prodejny.

První obchod společnost Huawei uzavřela v moskevském nákupním centru Rivera už 28. února, následovaly prodejny v Novokuzněcku, Ufě a Rostově na Donu, píše RIA Novosti. Podle jejího nejmenovaného zdroje byl hlavním důvodem uzavření nedostatek výrobků na skladě a také pokles poptávky po chytrých telefonech.

Společnost Huawei oficiálně z ruského trhu neodešla, poznamenal list Kommersant, který zároveň připomněl, že podle jeho dřívějších zjištění tato firma přestala reagovat na žádosti o dodávky do Ruska.

Naděje ruských úřadů na čínskou pomoc při překonání západních sankcí se dále hroutí, poznamenal ruskojazyčný server The Moscow Times, podle něhož čínský technologický gigant na konci března zastavil nové smlouvy na dodávky síťového vybavení a přístrojů do Ruska.

Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?

Video placeholde
• Videohub

Další čínští výrobci, od kterých se očekávalo, že nahradí importovanou elektroniku, se zachovali podobně, píše dále web. Na rozdíl od západních firem podle něj svou činnost na ruském trhu omezují „potichu“. List The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje dříve napsal, že se jedná o společnosti Lenovo Group a Xiaomi.

Po ruské invazi na Ukrajinu čínští technologičtí giganti prudce snížili dodávky do Ruska: v březnu ve srovnání s únorem poklesl dovoz notebooků o 40 procent, chytrých telefonů o 66 procent a telekomunikačních zařízení o 98 procent, píše The Moscow Times.

Americký list The Washington Post před několika dny napsal, že ruští představitelé v posledních týdnech vznášeli na Peking požadavky na větší podporu, přičemž vyzývali Čínu, aby dostála svému prohlášení o partnerství „bez hranic“, které učinila krátce před začátkem ruské agrese na Ukrajině. Čínské vedení podle něj chce svou pomoc Rusku rozšířit, ale zároveň se nehodlá dostat do rozporu se západními sankcemi.