Lavrov: Moskva zahájila novou fázi vojenské operace na Ukrajině

Dokučajivsk, Doněcká oblast: Přesuny ruské techniky

Dokučajivsk, Doněcká oblast: Přesuny ruské techniky Zdroj: Reuters

Zdevastovaná Marjinka v Doněcké oblasti, 14. dubna 2022
Zdevastovaná Marjinka v Doněcké oblasti, 14. dubna 2022
Zdevastovaná Marjinka v Doněcké oblasti, 14. dubna 2022
4
Fotogalerie

Moskva zahájila na novou fázi „speciální vojenské operace“, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s odkazem na oficiální označení ruského vpádu na Ukrajinu. V rozhovoru s indickou televizní stanicí podle agentury Reuters uvedl, že cílem operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

O zahájení nové ruské ofenzivy na ukrajinském východě v pondělí informovali přední ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Začíná další fáze této operace (na východě Ukrajiny) a jsem si jist, že to bude pro tuto celou speciální operaci význačná chvíle,“ řekl Lavrov.

K nové fázi operace se dnes poprvé po třech týdnech vyjádřil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého Rusko „konzistentně naplňuje plán osvobození“ obou povstaleckých republik. Spojené státy a další západní země ale obvinil, že dělají vše proto, aby válečný konflikt prodloužily.

Rusové nastražili granáty všude, kde jen mohli

Video placeholde
• Twitter

Ruskojazyčný server BBC poznamenal, že se Šojgu v poslední době neukázal na veřejnosti a události země ve válce komentuje jen sporadicky. Podobnou odmlku měl ministr obrany i v březnu, kdy média spekulovala o jeho zdravotním stavu. Šojgu naposledy na veřejnosti promluvil 29. března.

O novém, silnějším útoku na východě Ukrajiny hovoří západní i ukrajinští činitelé od doby, co Rusko na konci března po vyjednávání delegací obou zemí v Istanbulu stáhlo své jednotky ze severu napadené země. Moskva tehdy krok zdůvodnila snahou vytvořit lepší podmínky pro dohodu s Ukrajinou a posílením vzájemné důvěry. Kreml si však zároveň po nezdařeném pokusu obsadit Kyjev v posledních týdnech vytyčil za svůj hlavní cíl právě převzetí kontroly nad Donbasem.