Moskva hlásí postup jednotek, Kyjev tvrdí, že napadená území má pod kontrolou

Lidé opouštějí Kyjev poté, co Rusko zahájilo masivní vojenskou operaci proti Ukrajině

Lidé opouštějí Kyjev poté, co Rusko zahájilo masivní vojenskou operaci proti Ukrajině Zdroj: Reuters

Z Ukrajiny dál přicházejí rozporuplné informace o vojenské invazi, kterou ve čtvrtek zahájilo Rusko. Ruské síly podle ministerstva obrany v Moskvě dnes zaznamenaly další úspěchy a zničily velké množství ukrajinské výzbroje a vojenských infrastrukturních cílů. Představitel kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ovšem prohlásil, že napadená území jsou pod ukrajinskou kontrolou.

Mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov podle agentury TASS večer řekl, že ruští vojáci během dne sestřelili dvanáct leteckých strojů ukrajinských sil. Jedná se podle něj o šest bojových letounů, jeden vrtulník a pět bezpilotních aparátů. Kromě toho prý Ukrajinci přišli o 67 tanků a dalších obrněných vozidel, 16 raketometů a 87 speciálních vojenských vozidel.

„Celkem ruské ozbrojené síly vyřadily 211 vojenských objektů ukrajinské vojenské infrastruktury. Mezi nimi je 17 velitelských stanovišť a komunikačních center, 19 protiletadlových raketových systémů S-300 a Osa, 39 radarových stanic,“ uvedl Konašenkov.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na druhé straně na facebooku odpoledne vyčíslila, že ruské síly od zahájení agrese přišly o 80 tanků, 516 dalších různých obrněných vozidel, deset letounů, sedm vrtulníků. Kromě toho bylo podle ní bylo zabito, zraněno nebo zajato 2800 ruských vojáků.

Údaje, které obě strany uvádějí, nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Podoljak podle tiskových agentur ujišťoval, že území, která se stala terčem ruského útoku, jsou nadále „pod kontrolou“. Tíživá situace je podle něj v Charkově na severovýchodě země v blízkosti ruských hranic. Místní úřady také informovaly, že ruské jednotky po tuhém boji s obránci překročily na jihu země Dněpr, čímž se jim otevřela cesta pro postup na město Cherson.

Ve svízelné situaci se ocitla také města Sumy a Konotop na severovýchodě Ukrajiny. Podle Konašenkova je ruské síly už zcela obklíčily.

Zpravodaj deníku Kommersant informoval o střelbě, která se ozývá v Oděse. Podle něj se zdá, že město bylo napadeno z moře.