Norští těžaři stávkují. Produkce ropy a plynu výrazně poklesnou

Norsko je po Rusku druhým největším dodavatelem energií v Evropě a po jeho ropě a plynu je vysoká poptávka.

Norsko je po Rusku druhým největším dodavatelem energií v Evropě a po jeho ropě a plynu je vysoká poptávka. Zdroj: Pexels

Plán Česka při odstavení dodávek plynu
ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil
3
Fotogalerie

Zaměstnanci plošin na těžbu ropy a zemního plynu z moře zahájili v Norsku stávku, která by do soboty mohla snížit těžbu ropy v zemi o 15 procent a těžbu plynu o čtvrtinu. Vývoz plynu by se pak mohl snížit až o 56 procent. Zaměstnanci požadují zvýšení mezd kvůli vysoké inflaci, uvedl odborový svaz. Stávka přichází v době vysokých cen ropy a plynu a napjatých dodávek do Evropy kvůli omezení ruského vývozu.

Norsko je po Rusku druhým největším dodavatelem energií v Evropě a po jeho ropě a plynu je vysoká poptávka. Zejména v souvislosti s tím, že od 11. července bude kvůli pravidelné roční údržbě na deset dní odstaven plynovod Nord Stream 1, kterým proudí ruský plyn do Německa. Norsko je považováno za spolehlivého a předvídatelného dodavatele.

Odbory plánují stávku stupňovat, řekl agentuře Reuters šéf odborového svazu Lederne Audun Ingvartsen. Na úterý se počítá s poklesem těžby ropy a plynu o 89 tisíc barelů ropného ekvivalentu, z toho na těžbu plynu připadá pokles o 27,5 tisíce barelů. Ve středu se má výpadek těžby plynu zvýšit na 292 tisíc barelů ropného ekvivalentu, což odpovídá 13 procentům celkové těžby. Výpadek těžby ropy má ve středu činit zhruba 6,5 procenta. Další omezení těžby se očekává v sobotu.

Jaký má Česko plán při odstavaní od dodávek plynu

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Norské ministerstvo práce uvedlo, že spor odborářů se zaměstnavatelem pozorně sleduje. Vláda může za výjimečných okolností zasáhnout a stávku zastavit.

Stávka začala o půlnoci na třech polích a od středeční půlnoci se rozšíří na další tři pole. Stávku vyhlásil svaz Lederne, který je nejmenší ze tří norských odborových svazů zaměstnanců ropného průmyslu. Zastupuje 1300 členů, především vedoucích pracovníků považovaných za důležité pro provoz a řízení těžby. Pokud tito zaměstnanci vstoupí do stávky, je obvykle nutné přerušit těžbu.