OBRAZEM: Kyjev pod palbou. Metropole má za sebou další noc

Muž sedí vedle svých psů na matraci v hotelovém podzemním parkovišti, které se během poplachu v Kyjevě změnilo na úkryt proti bombám.

Muž sedí vedle svých psů na matraci v hotelovém podzemním parkovišti, které se během poplachu v Kyjevě změnilo na úkryt proti bombám. Zdroj: ČTK / AP / Vadim Ghirda

Kyjev během ruské invaze. (28.2.2022)
Válka na Ukrajině: Ke Kyjevu míří 60 kilometrů dlouhý konvoj (1.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ke Kyjevu míří 60 kilometrů dlouhý konvoj (1.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ke Kyjevu míří 60 kilometrů dlouhý konvoj (1.3.2022)
Válka na Ukrajině: V Kyjevě stříleli i na sanitku (1.3.2022)
88
Fotogalerie

Už nekolikáté ráno se obyvatelé ukrajinského hlavního města Kyjeva probouzejí za zvuků explozí, zatímco k samotnému městu se blíží postupující ruské invazní jednotky. Prohlédněte si fotogalerii, jak to momentálně v Kyjevě vypadá.

Ruské nálety se podle ukrajinských médií snaží vyřadit elektrárnu v Kyjevě. Jsou slyšet výbuchy i střelba z automatických zbraní. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství. 

Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva

Video placeholde
Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva • Videohub

S propuknutím bojových operací v Kyjevě lidé hromadně utíkají z hlavního města a na výpadovkách do Lvova na západě země se vytvářejí obrovské dopravní zácpy. "Auta se pohybují rychlostí 15 kilometrů za tři hodiny," píše Ukrajinska pravda. Někteří motoristé auta opouštějí a pokračují pěšky, jiní se rozhodli přespat pod širým nebem v polích či v autech.

Prohlédněte si fotogalerii:

Obyvatelé Kyjeva mohou opustit ukrajinskou metropoli, ruská armáda jim v tom nebude bránit, sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov serveru Lenta. Civilisté mohou město opustit na trase Kyjev-Vasylkiv. "Tento směr je otevřený a bezpečný," dodal generálmajor Konašenkov.

Od začátku ruské invaze přišlo podle starosty v ukrajinském hlavním městě o život 31 lidí, včetně devíti civilistů. Mezi oběťmi je i jedno dítě. Dalších 106 lidí utrpělo zranění.

Ukrajinským silám se podařilo odvrátit teroristický útok v River Mall, největším nákupním a zábavném středisku v levobřežní části metropole, oznámil poradce ministra vnitra Anton Heraščenko.

ONLINE: Sledujte aktuální vývoj na Ukrajině