Pivovar Bakalář váhá s embargem. Ruští majitelé přece žijí v Česku, vysvětluje ředitel

Pivovar Bakalář

Pivovar Bakalář Zdroj: Pivovar Bakalář

Konec exportu piva do Ruska a Běloruska v reakci na ukrajinské krveprolití již ohlásili hlavní hráči tuzemského pivovarnictví Prazdroj, Staropramen a Budvar a připojují se i střední pivovary. Nyní obdobná opatření opatrně zvažuje i rakovnický pivovar Bakalář, který je v rukou ruských investorů Growthway Investments a patří k největším exportérům českého piva na ruský trh.

„Ruská agrese se na našem exportu samozřejmě nějak projeví, ale zatím se nedá nic předpokládat. Situace není optimistická ani z pohledu majitelů. Pracujeme i s variantou omezení nebo zastavení vývozu piva do Ruska,“ uvedl k situaci ředitel pivovaru Bakalář Jiří Kovář. V Rakovníku ročně uvaří 150 tisíc hektolitrů piva. Na export do Ruska šlo 55 tisíc hektolitrů a na další trhy Bakalář vyváží 25 tisíc hektolitrů. Zbytek se vypije v České republice.

Rakovnický pivovar ale zažívá nejistotu i doma, když někteří majitelé restaurací zvažují vypovězení smluv kvůli ruským vlastníkům. „Pokud nevysloví jasné negativní stanovisko k ruské agresi, přestanu jejich pivo odebírat a vyberu si pivovar s českými vlastníky,“ říká majitel pražských restaurací Pivo a párek Martin Sysel, který pivo z Rakovníka odebírá řadu let. Dodává, že by ho rozvázání vztahu bolelo, protože Bakalář vaří dobré pivo.

Rakovnický pivovar v Česku dodává nápoje do svého regionu a působí i v Praze, kde zásobuje několik restaurací a lodí na Vltavě. I tam se hovoří o možném odchodu od rakovnického piva.

„Zrušili jsme prohlídkové akce v ruštině a zvažujeme přechod k českému pivovaru. S Bakalářem máme smlouvy, takže možný přechod k jinému českému pivovaru je zatím ve stadiu úvah,“ uvedl zástupce zábavní lodi Kamina Boat, která kotví na Dvořákově nábřeží.

„Náš pivovar má tradici více než pět set let a věříme, že pivo budeme moci vařit i nadále. Je až nemyslitelné, že by to mohlo být jinak jen kvůli tomu, že jsou všichni Rusové – i ti žijící v naší zemi – házeni do jednoho pytle s jedním ruským agresorem. Věřím, že zvítězí zdravý rozum našich zákazníků,“ reaguje na možný pokles zájmu ředitel s tím, že sám za sebe odsuzuje a odmítá porušení mezinárodního práva a násilí na Ukrajině a nesouhlasí s agresí vůči nezávislému evropskému státu.

Pivovary z Česka do Ruské federace loni vyvezly podle statistických dat nápoje za 992 milionů korun, o rok dříve export činil 896 milionů korun. „České pivo je na tamním trhu velmi oblíbené,“ uvedla agrární diplomatka Nikola Hrušková, která dříve v Rusku působila. Za normální situace by u vývozu z Česka předpokládala rostoucí trend.

Rusko bylo loni pro export českého piva třetím největším trhem a prvním mimo země Evropské unie. Loni se do Ruska vyvezlo více než 500 tisíc hektolitrů piva, což je deset procent z celkového vývozu. Celková roční produkce tuzemských pivovarů představuje 20,1 milionu hektolitrů piva.

SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub