Polsko zbrojí. Koupí od jihokorejských firem tanky a houfnice za 142 miliard korun

Polský ministr obrany Mariusz  Blaszczak (vpravo)

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak (vpravo) Zdroj: Reuters

Dvě jihokorejské společnosti podepsaly s polskou vládou smlouvu o dodávkách tanků a houfnic v hodnotě 142 miliard korun.  Informoval o tom jihokorejský úřad DAPA, který má na starosti rozvoj obranného průmyslu země. Polsko chce zvýšit obranyschopnost v době, kdy Rusko vede válku na sousední Ukrajině.

Společnost Hyundai Rotem má dodat Polsku tanky K2 a firma Hanwha Defense samohybné houfnice K9. Smlouva o těchto dodávkách, kterou její strany podepsaly v pátek v Polsku, je součástí širší dohody dojednané minulý měsíc. Strany sice celkovou hodnotu této dohody neoznámily, jihokorejská média ji ale odhadují až na 371 miliard korun, což z ní podle agentury Reuters dělá největší jihokorejskou zbrojní zakázku v dějinách.

"Vyvozujeme závěry z toho, co se děje na Ukrajině. Důležitou roli na současném bojišti sehrávají tanky a děla. Musíme disponovat velkou silou," uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak podle serveru Gazeta.pl v červenci u příležitosti podpisu dohody se Soulem. "Jde o odstrašení, aby se agresor neodvážil ohrozit Polsko," dodal.

Tankový obchod je podle polského ministerstva obrany rozdělen do dvou částí: v první etapě obdrží Polsko 180 tanků, přičemž první dodávky čeká Varšava ještě letos. Druhá část počítá s více než 800 tanky ve verzi K2PL a se zahájením jejich výroby v Polsku od roku 2026. Kontrakt na houfnice je také rozdělen do dvou částí. První zahrnuje 48 kusů, z nichž první mají do Polska dorazit letos, aby kompenzovaly vojenskou techniku darovanou Ukrajině. Další dodávky více než 600 houfnic začnou v roce 2024. Od roku 2026 se budou K9 vyrábět v Polsku.

Jižní Korea má Polákům dodat i letadla, prvních dvanáct strojů už v polovině příštího roku.