Při explozi auta u Moskvy zahynula dcera Putinova dvorního ideologa Alexandra Dugina

Darja Duginová, dcera hlavního Putinova ideologa, zemřela při výbuchu auta nedaleko Moskvy

Darja Duginová, dcera hlavního Putinova ideologa, zemřela při výbuchu auta nedaleko Moskvy Zdroj: Youtube, Twitter

Alexander Dugin byl na místě exploze.
Putinův mentor, označován někdy také jako Putinův mozek Alexander Dugin je šiřitelem myšlenky Velkého Ruska
Alexander Dugin byl na místě exploze.
Vyšetřovatelé na místě exploze. Auto s dcerou Putinova ideologa Alexandera Dugina vyletělo do povětří a začalo hořet.
Vyšetřovatelé na místě exploze. Auto s dcerou Putinova ideologa Alexandera Dugina vyletělo do povětří a začalo hořet.
9
Fotogalerie

Při explozi auta nedaleko Moskvy zemřela devětadvacetiletá dcera ruského prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Podle vyšetřovatelů pod jejím autem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán. Informovaly o tom tiskové agentury. Vyšetřovatelé podle agentury TASS případ vyšetřují jako vraždu. Server stanice BBC uvedl, že v autě měl jet i sám Dugin.

Automobil, ve kterém Darja Duginová v sobotu večer jela domů, explodoval, narazil do svodidel a začal hořet. Řidička byla na místě mrtvá. První verzí události byl výbuch plynové lahve, ale nyní se bezpečnostní složky přiklánějí k tomu, že pod autem explodovalo improvizované výbušné zařízení, píše na svém ruskojazyčném webu BBC.

Pokud se tato verze potvrdí, je podle ní možné, že cílem útoku byl Alexandr Dugin. Ten měl podle médií s dcerou společný program, účastnili se festivalu Tradice nedaleko metropole. Podle svědků plánovali návrat do Moskvy společně, ale na poslední chvíli se jejich plány změnily a Dugin jel jiným autem, píše BBC. Jel prý hned za dcerou a byl jedním z prvních lidí, kteří přijeli k místu exploze.

„Už bylo zjištěno, že výbušnina byla umístěna pod spodkem vozu na straně řidiče. Darja Duginová zemřela na místě,“ cituje TASS ruský vyšetřovací výbor, tedy kriminální ústřednu. Ta se podle ruské tiskové agentury domnívá, že „zločin byl předem naplánován a vykazuje známky toho, že byl objednán“.

Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?

Video placeholde
• Videohub

Ultrakonzervativní filozof, politolog a zastánce ideologie velkého Ruska je některými zdroji považován za mentora prezidenta Vladimira Putina. Dugin nemá žádnou oficiální vládní funkci, ale přezdívá se mu „Putinův mozek“ nebo „Putinův Rasputin“. Západní média ho označují za jednoho z hlavních ideologů současného Ruska, podle BBC je považován za hlavního architekta ultranacionalistické ideologie, kterou vyznává mnoho lidí v Kremlu. Někteří pozorovatelé nicméně jeho vliv označují za minimální, upozornila agentura Reuters. Agentura AP poznamenala, že Duginovy přesné vazby na Putina nejsou jasné, ale Kreml často opakuje rétoriku z jeho spisů a vystoupení v televizi.

Dugin už léta vyzývá Moskvu, aby se na světové scéně prosazovala agresivněji, a podporuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, podle Reuters prosazuje pohlcení Ukrajiny Ruskem. Od roku 2014 je na sankčním seznamu Evropské unie a od roku 2015 na podobném soupisu Spojených států a Kanady za údajný podíl na osm let staré ruské anexi Krymu, podotkla BBC.

Darja Duginová se podle agentury TASS narodila v roce 1992 a vystudovala filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. TASS ji označil za politoložku a novinářku, podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily ze šíření dezinformací a zařadily ji na sankční seznam.

Duginová plně podporovala ideologii svého otce a byla jeho pravou rukou. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, v květnu ji podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost na to, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

Jedním z prvních, kdo na zprávu o její smrti reagovali, byl šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Ten na sociální platformě Telegram napsal, že se stala obětí „teroristů ukrajinského režimu, kteří chtěli zlikvidovat jejího otce“. Ruští vyšetřovatelé zatím žádné podezřelé nejmenovali.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec (nejsme) teroristický stát,“ prohlásil Podoljak v televizi podle BBC. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Ruské úřady podle něj incident využijí ke zvýšení ideologického a informačního tlaku na vlastní společnost s cílem zvýšit míru nenávisti vůči Ukrajině a radikalizovat domácí ideologický prostor. Přední ruští propagandisté - zejména televizní moderátoři Vladimir Solovjov a Margarita Simonjanová - v reakci na smrt Duginové už volali po odplatě vůči Ukrajině, píše BBC.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes prohlásila, že pokud vyšetřování potvrdí Pušilinovo tvrzení o ukrajinském zapojení, bude třeba hovořit v případě Ukrajiny o „státním terorismu“.

Tento násilný incident, který je v Moskvě neobvyklý, pravděpodobně ještě prohloubí nepřátelství mezi Ruskem a Ukrajinou, konstatovala dnes AP.