Putin kvůli pravoslavným Vánocím nařídil zastavit palbu na ukrajinské frontové linii

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom agentura TASS. K dočasnému příměří vyzval v předvečer svátku moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Šéf Kremlu podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy Kirilla a nařídil ministrovi obrany, aby zavedl režim příměří podél celé linie dotyku na Ukrajině od 12:00 (10:00 středoevropského času) v pátek 6. ledna do 24:00 (22:00 středoevropského času) v sobotu 7. ledna.

„Vzhledem k tomu, že v oblastech bojů žije velký počet pravoslavných občanů, vyzýváme ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a umožnila jim účast na bohoslužbách na Štědrý den a také v Den narození Krista,“ uvedl podle webových stránek Kremlu Putin.

Kyjev na oznámení Kremlu zatím nereagoval. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak už dříve výzvu patriarchy odmítl jako cynickou past. Moskevský patriarcha aktivně podporuje prezidenta Putina a jeho válku proti Ukrajině.

Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, reagoval na patriarchův návrh Podoljak.

VIDEO: Putin před Silvestrem vyznamenal vojáky z ukrajinské invaze

Video placeholde
• Kreml