Putin podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku. Lidé svou volbu udělali, prohlásil

Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin na slavnostním ceremoniálu (30. 9. 2022)
Vladimir Putin na slavnostním ceremoniálu (30. 9. 2022)
4
Fotogalerie

V Kremlu s více než čtvrthodinovým zpožděním oproti avizovanému začátku začal ceremoniál, při kterém má ruský prezident Vladimir Putin podepsat smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

„Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali,“ prohlásil Putin v narážce na výsledky hlasování ve zmíněných regionech, které Kyjev i Západ považují za zmanipulované a neplatné. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil ruský vůdce, který se odvolával na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny

Video placeholde
Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny • Reuters

Putin vyzval Kyjev k jednáním. Anektovaných území se ale Moskva nevzdá a bude je hájit všemi dostupnými prostředky, zdůraznil ruský prezident.

Moskva bude považovat útok na ukrajinské území, které hodlá anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. Podle agentury TASS to uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Čtyři ukrajinské územní celky se podle něj stanou neoddělitelnou součástí Ruska.

Anektování čtyř ukrajinských oblastí k Rusku je nepřijatelné a nelegitimní, uvedl český premiér Petr Fiala. Česko nadále území považuje za ukrajinská.

Putin mimo jiné vyčetl Spojeným státům bombardování Drážďan, Hirošimy a Nagasaki za druhé světové války, i to, že podle jeho slov "fakticky dodnes okupují" Německo a Japonsko. Evropští politici se podle Putina pokorně podřizují požadavkům Spojených států na zavádění dalších sankcí proti Rusku, přestože tyto sankce v zásadě vedou ke zničení evropského průmyslu a odporují zájmům evropských zemí.

Ruské okupační a proruské úřady tvrdí, že o připojení k Ruské federaci požádali v hlasování obyvatelé ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasování neuznávají a výsledky považují za neplatné. Pětidenní, narychlo zorganizované hlasování se konalo od minulého týdne v Moskvou ovládaných částech Chersonské a Záporožské oblasti, k níž byly připojeny menší obsazené části dalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvarech - Doněcké lidové republice (DNR) a v Luhanské lidové republice (LNR).

„Lidové republiky Doněck a Luhansk uznává Rusko v hranicích stanovených v roce 2014. Co se týče území Chersonské a Záporožské oblasti, to si potřebuji ujasnit,“ řekl Peskov na dotaz novinářů.

Oficiální ceremonie k připojení se bude konat v pátek v Moskvě. S projevem vystoupí ruský prezident Vladimir Putin, přítomni jsou i zástupci okupovaných a Ruskem ovládaných oblastí.

Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva

Video placeholde
Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva • Videohub

V souvislosti s připojením dalších ukrajinských území k Rusku jeho invaze na Ukrajinu vstoupí do nové fáze, shodovali se dříve analytici. Jak potvrdil Peskov, Moskva v ní bude ukrajinské pokusy o znovudobytí svého území vnímat jako útok na svrchované ruské území.

„Nic jiného (než agrese) to nebude,“ řekl Peskov.