Putin se přepočítal. Éra ruských surovin v Evropě skončí

Stavba nového plynovodu mezi Řeckem a Bulharskem, který má snížit závislost Sofie na ruském plynu

Stavba nového plynovodu mezi Řeckem a Bulharskem, který má snížit závislost Sofie na ruském plynu Zdroj: ČTK / AP / Dimitris Tosidis

Ruský prezident Putin
2
Fotogalerie

Energetická krize v Evropě byla zjevně jedním z důvodů, proč se ruský diktátor Vladimir Putin rozhodl načasovat útok proti Ukrajině na letošní únor. Nejspíš předpokládal, že fakticky ještě vyšší závislost na ruských surovinách v nouzové situaci rozmělní odpor Západu. Vládce Kremlu se přepočítal i v tomto – vedle nečekaně tvrdého odporu Ukrajinců a sjednocení západních států dosáhl toho, že se Evropská unie (kromě Orbánova Maďarska) hodlá zbavit ruské ropy a plynu úplně. Dřív nebo později. Těchto surovin se chce zbavit i Německo, což se ještě před pár týdny zdálo nepředstavitelné.

Když Putinovo Rusko minulý týden přerušilo dodávky plynu do Polska a Bulharska, mohli to mnozí Evropané vnímat jako projev jeho síly. Ve skutečnosti se agresorská země už dřív ocitla v defenzivě. Z Německa začaly prosakovat informace, že Berlín je ochoten přistoupit na ropné embargo.

Ruský nesurovinový export už tvrdě zasáhly dřívější sankce. A nyní reálně hrozí, že Kreml přijde během několika měsíců o významnou část příjmů z ropy. To bude další rána pro už tak zjevně strádající ruskou ekonomiku. Vladimir Putin velké hospodářské problémy popírá, ale guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová o potížích tamní ekonomiky mluví na plná ústa.

Ústupky Kremlu

Oficiálním důvodem pro otočení plynovými kohoutky byla skutečnost, že Poláci a Bulhaři – na rozdíl od řady dalších evropských firem – nechtěli přistoupit na platby za surovinu v rublech. Ve skutečnosti odmítli Rusy prosazované platební schéma jako takové. Stranou pozornosti zůstávalo, že sám Kreml ze svého původního požadavku ohledně rublových plateb ustupoval.

Nakonec se Rusové spokojili s tím, že si odběratelé otevřou v Gazprombance nové účty, ve skutečnosti ale zaplatí „postaru“ v dolarech nebo eurech.

O dodávky plynu by pak přišli pouze v případě, že Evropa zařadí také Gazprombanku na sankční seznam. Kreml se zoufale snaží udržet poslední bankovní cestu pro finanční toky ze Západu. V oficiálních ruských médiích vypadá Vladimir Putin jako vítěz. Toho, že ve skutečnosti o žádné rublové platby nejde, si všímají ruští novináři a odborníci na kanálech YouTube, kam Kreml nezávislá média vytlačil.

VIDEO: Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

Zastavení dodávek plynu pro Polsko a Bulharsko bylo bezpochyby také pokusem, jak země Evropské unie přece jen rozdělit. Pořád ale platí, že už i Němci do budoucna chtějí zavrhnout veškeré ruské suroviny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!