Raketové útoky na Oděsu si vyžádaly osm mrtvých. Cílem byly i obytné budovy

Bombardování Oděsy. (3.4.2022)

Bombardování Oděsy. (3.4.2022) Zdroj: ČTK / AP / Petros Giannakouris

Bombardování Oděsy. (3.4.2022)
Bombardování Oděsy. (3.4.2022)
3
Fotogalerie

Dnešní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal nejméně osm mrtvých a 18 zraněných. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na ukrajinskou prezidentskou kancelář. Podle ní je mezi oběťmi i tříměsíční dítě. Podle ukrajinské agentury Unian se Oděsa stala terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu.

"Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna," napsal Unian, který na sociální síti zveřejnil také záběry letící ruské střely.

Agentura Reuters uvedla, že dvojice raket zasáhla vojenské zařízení, další dvě pak obytné budovy. Na záběrech na twitteru bylo vidět, jak z vysokého domu vychází obrovský oblak černého kouře. Na místě podle BBC zasahují hasiči a zdravotníci, několik lidí bylo zraněno na hlavě.

Útok už na twitteru odsoudil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého bylo jeho jediným cílem šířit teror. Rusko by mělo být označeno za stát podporující terorismus a podle toho by se s ním mělo zacházet, míní. "Žádný obchod, žádné kontakty, žádné kulturní projekty," napsal.

Oděsa je jedním z klíčových míst, která chce ruská armáda dobýt při své ofenzivě na jihu a východě Ukrajiny. Válka, která začala ruským útokem 24. února, dnes pokračuje 59. dnem.

Proč Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině?

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Ruské síly pokračují i v útocích na Donbasu na východě země, kde hledají slabá místa v ukrajinské obraně. Zatím se jim však nedaří je nalézt. Situace se nijak podstatně nezměnila, uvedl dnes poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Všechna města na východě Luhanské oblasti, která ještě drží ukrajinské síly, dnes čelily palbě ruského dělostřelectva, řekl podle BBC gubernátor Serhij Hajdaj.

Terčem ruského ostřelování se stal také Charkov na východě Ukrajiny, kde vypukly požáry a čtyři lidé utrpěli zranění, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda. Dodal, že média původně hlásila čtyři zabité, než tyto informace zdravotnické úřady upřesnily.

Rusko popírá, že by ruské jednotky útočily na civilisty nebo ničily civilní cíle. Přesto jsou opakovaně zasahovány.