Ruská vízová odveta. Putin podepsal dekret, který omezí víza pro nepřátelské státy

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, jenž zavádí "odvetná vízová opatření" vůči občanům zemí, které Moskva označuje jako státy, jež nejsou vůči Rusku přátelské. Informovala o tom agentura TASS. Výnos podle ní a agentury Reuters pozastavuje vydávání víz ve zjednodušeném režimu pro občany těchto zemí. Týká se Evropské unie, Norska, Islandu, Švýcarska a Lichtenštejnska, dodal TASS. Moskva tak reaguje na sankce uvalené na Rusko kvůli jeho vojenské agresi na Ukrajině, píše Reuters.

Podle agentury RIA Novosti se tato ustanovení týkají zejména členů oficiálních delegací států evropské sedmadvacítky nebo novinářů. Ruší se také mimo jiné zjednodušený vízový režim pro udělování vícevstupových víz členům vlád, parlamentů a soudů, poznamenal TASS.

Šéf Kremlu zároveň nařídil ministerstvu zahraničí, aby zavedlo osobní omezení vstupu do země pro cizince, kteří se „dopustí nikoliv přátelských činů“ vůči Rusku nebo jeho občanům, píše TASS, podle něhož byl dnes výnos zveřejněn na oficiálním portálu. Podle Reuters začíná platit dnešním dnem.

Co znamená odpojení od SWIFTu pro Rusko?

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Vztahy Moskvy a Západu se vyostřily po ruské invazi na Ukrajinu, na což Evropská unie, Spojené státy a další západní země zareagovaly rozsáhlými sankcemi vůči Rusku. Moskva odpověděla mimo jiné tím, že na seznam takzvaně „nikoliv přátelských“ zemí, na němž do té doby figurovaly Spojené státy a Česko, zařadila všechny země Evropské unie a další státy. Na seznamu je nyní 48 zemí, podotkla RIA Novosti.

Česká vláda den po ruské invazi rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů.