Ruský ministr obrany Šojgu dostal infarkt po kritice od Putina, uvádějí Ukrajinci

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Zdroj: Reuters

Ministr obrany Šojgu a velitel generálního štábu Gerasimov u Vladimira Putina, 27. února.
Sergej Šojgu
Manévry řídí ministr obrany Sergej Šojgu.
4
Fotogalerie

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se neobjevuje na veřejnosti, protože utrpěl infarkt. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle něj Šojgu absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici. Ruský ministr se ale podle informace zveřejněné na facebooku jeho úřadu ráno objevil na poradě.

Šojgu nebyl podle BBC spatřen na veřejnosti od 11. března. Ve čtvrtek se v ruských médiích objevily záběry, na nichž byl Šojgu vidět na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady. Spekuluje se však o tom, že byl použit ministrův starší záznam.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že ministr obrany má mnoho práce. "Ministr obrany má nyní mnoho starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Není to čas na aktivitu v médiích," prohlásil.

Ruské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na Heraščenkovu noční informaci o Šojguově infarktu dopoledne zveřejnilo na facebooku zprávu, že se ministr zúčastnil ranní porady ve svém úřadu. Informaci doplňuje video dokumentující poradu s řadou nejvyšších představitelů ruské armády, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který rovněž nebyl v poslední době na veřejnosti viděn.

Šojgu přítomné informuje, že s ministerstvem financí diskutoval o vojenském rozpočtu a plnění rozkazů obrany. Hovoří o pokračování dodávek zbraní a výbavy v předstihu, přičemž "prioritami jsou dalekonosné vysoce přesné zbraně, vybavení letadel a udržování pohotovosti strategických jaderných sil".