Sankce jako hra na kočku a myš. Fungují, ale Rusko našlo paletu způsobů, jak je obcházet

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

V podstatě nemine den, aniž by se neobjevila zpráva či komentář o protiruských sankcích a jejich (ne)fungování. Značnou část těchto příspěvků tvoří svědectví a postřehy ohledně toho, jak se Rusku daří sankce obcházet. Analýza vyšla na Info.cz.

Jednou jde o tankery, které převáží ropu s cenou vyšší, než je stanovený strop, jindy o nastrčené firmy, které nakupují součástky v jiných zemích a Rusko je pak montuje do svých raket. Objevují se i seznamy firem, které dodávaly či dodávají do Ruska průmyslové výrobky, které s vysokou mírou pravděpodobnosti slouží v ruské válce proti Ukrajině.

Na každý takový případ pak reagují západní země novými opatřeními, která ostatně bude obsahovat i nový balíček sankcí. Prakticky se tak jedná o kolotoč, kdy akce plodí reakci, která plodí reakci a tak dále.

Ropné embargo a cenový strop, který byl následně stanoven i na produkty vyráběné z ropy, přinesly Rusku problémy hlavně tím, že cena jeho ropy skutečně poklesla a začala se prodávat s ještě větší slevou oproti ropě Brent, než bylo v minulosti obvyklé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!