Ukončit válku vítězstvím Ukrajiny bude snahou předsednictví Česka EU, uvedl premiér Fiala

Video placeholde

Česká republika bude při předsednictví Evropské unii postupovat tak, aby co nejvíc pomohla ukončit válku vítězstvím Ukrajiny a aby mohla zatčít obnova země. Po videovystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v českém Parlamentu to sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Zelenského řeč označil za velmi silnou. Ukrajinský prezident mimo jiné vyzval, aby byl udělen Ukrajině status kandidátské země Evropské unie. Krok by podle něj posílil evropské společenství a byl by také vyjádřením evropských myšlenek a hodnot. Ruští vojáci podle něj na Ukrajině bojují právě proti evropským hodnotám.

„Prezident Zelenskyj pronesl ve Sněmovně a Senátu velmi silná slova. Je v bytostném zájmu ČR, aby válka na Ukrajině skončila co nejdříve vítězstvím Ukrajiny. I v rámci předsednictví Radě EU budeme postupovat tak, abychom k tomu co nejvíce pomohli a mohla začít poválečná obnova země,“ sdělil Fiala.

Před vystoupením Zelenského, kterého uvedl, Fiala konstatoval, že je třeba, aby si celá Evropská unie byla schopna uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe, ale také o demokracii, svobodu, práva a nezávislost. Ministerský předseda hovořil mimo jiné o snaze Česka pomáhat Ukrajině v dodávkách zbraní i o počtech uprchlíků, převážně žen a dětí, které Česko přijalo po napadení Ukrajiny Ruskem. Zmínil také dvě české oběti bojů na Ukrajině. Premiér uvedl, že Zelenskyj byl přinucen obléct se do uniformy a přijímat těžká rozhodnutí. „Bojuje a potřebuje pomoci,“ konstatoval.