Ukrajinská armáda obsadila město Kupjansk v Charkovské oblasti

Ukrajinské síly podle Kyjeva vstoupily do strategicky významného Kupjansku

Ukrajinské síly podle Kyjeva vstoupily do strategicky významného Kupjansku Zdroj: profimedia.cz

Ukrajinský voják na frontě v Charkovské oblasti
2
Fotogalerie

Ukrajinské síly vstoupily do strategicky významného města Kupjansk v Charkovské oblasti, informovala podle agentury Unian ukrajinská Státní bezpečnostní služba (SBU). Podle neoficiálních zpráv Ukrajinci zaznamenávají úspěchy také u Izjumu, který leží o několik desítek kilometrů dál na jih. Ukrajinští vojáci jsou podle vyjádření gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje i na Donbasu u města Lysyčansk, jehož ztrátu Kyjev potvrdil začátkem července. Moskva dnes informovala o stahování ruských vojsk od měst v Charkovské oblasti a jejich přesunu na Donbas.

Ukrajinské síly na své sociální sítě umístily fotografie z Kupjansku. Snímky doplnily prohlášením, že město „bylo a navždy bude ukrajinské“. Zprávy o osvobození Kupjansku se šířily už před oznámením ukrajinské armády.

Podle neoficiálních zpráv získaly ukrajinské síly kontrolu také nad městem Izjum, uvedl nezávislý ruský portál Meduza. Proruské informační kanály na sociální síti Telegram totiž informují o stažení ruských sil z města. Některé kanály uvádí, že Izjum obklíčily ukrajinské jednotky, podle dalších jsou ukrajinští vojáci už v jeho centru, píše ruskojazyčný server BBC.

Kupjansk a Izjum jsou pokládány za důležité dopravní křižovatky, na kterých závisí zásobování značné části ruských okupačních vojsk na východě Ukrajiny. Ukrajina přešla v posledních dnech ve východní Charkovské oblasti do protiútoku a podle oficiálních prohlášení osvobodila část svého území. Ruskem dosazená správa v pátek vyhlásila pro města evakuaci civilistů.

Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Moskva postup ukrajinské armády zatím oficiálně nekomentovala. Ruské ministerstvo obrany ale dnes informovalo, že ruská vojska se od Izjumu a Balakliji, města v Charkovské oblasti, jehož dobytí ve čtvrtek oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, přesouvají na Donbas. Šéf Ruskem dosazené správy Izjumského okresu podle agentury Interfax přiznal, že situace v jeho okresu je pro ruskou stranu „těžká“.

„Poslední dva týdny město (Izjum) čelilo neustálému ostřelování ukrajinských sil zahraniční municí, vypálenou raketomety HIMARS nebo houfnicemi M777 ráže 155 milimetrů,“ citovala Sokolova agentura Interfax. Okupační úřady podle něj pokračují s evakuací obyvatel nebezpečných částí okresu do Ruska.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj pak nečekaně bez dalších podrobností v komentáři pro ukrajinský web Suspilne uvedl, že ukrajinští vojáci jsou v blízkosti města Lysyčansk, jehož ztrátu uznal Kyjev začátkem července. Na facebooku pak Hajdaj napsal: „Lysyčansk... krásné ukrajinské město“.

Analytici amerického Institutu pro studium války odhadli, že Ukrajina od zahájení protiofenzivy na východě země osvobodila okolo 2500 kilometrů čtverečních svého území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer oznámil osvobození více než 1000 kilometrů čtverečních. Ukrajinci dnes vztyčili vlajku nad dříve znovudobytou Balaklijí.