Ukrajinská zkouška ohněm. Co bychom si měli pamatovat

Ukrajinci při útěku z Irpinu procházejí improvizovanou cestu pod zničeným mostem.

Ukrajinci při útěku z Irpinu procházejí improvizovanou cestu pod zničeným mostem. Zdroj: ČTK / AP / Vadim Ghirda

Člen ukrajinských sil územní obrany stojí na stráži, aby bránil město
Příslušník ukrajinských sil územní obrany připravuje opevnění na obranu města
Chlapec, který uprchl před válkou ze sousední Ukrajiny, mává, když vyhlíží s ostatními uprchlíky z vlaku, který jede do Varšavy
Voják nese tašku a pomáhá ženě a dětem prchajícím z Ukrajiny
5
Fotogalerie

V případě války na Ukrajině je velmi těžké udržet emoce na uzdě, ale měli bychom se o to občas pokusit. Máme jedinečnou příležitost vidět některé věci jasně a přehledně. A jsou to věci bazální. Navzdory dlouho nevídané jednotě států EU a NATO si nemyslím, že jde o jev trvalý. Projevovat jednotu ve chvíli, kdy se následky konfliktu nepřelily do vaší země a ekonomiky, je mnohem jednodušší, než jaké to bude, až taková situace nastane. Nevěřím, že touto zkouškou projde mezinárodní společenství bez poskvrny. Scénář „Mnichov“ je každým dnem pravděpodobnější – a už vidíme náznaky, že řada zemí v čele s Německem je připravena Ukrajinu takzvaně prohodit. Zkusme si zapamatovat několik poučení, která nás lépe připraví na budoucnost.

1. Na spojence se v rámci EU a NATO nelze bezvýhradně spolehnout

Při budování obrany se nelze spoléhat pouze na to, že jsme členem Severoatlantické aliance či Evropské unie. Na to jsme spoléhali roky, proto také výdaje na obranu jen lehce přesahují jedno procento HDP. Mysleli jsme si, že nás budou bránit ostatní.

Ukrajinci se po zkušenostech z roku 2014 snažili vybudovat moderní armádu, seč mohli, určitě učinili velký pokrok, ale vidíme, že to úplně nestačilo. Proto se také stali závislí na dovozu zbraní ze zahraničí. Ten je skutečně masivní, ale mohl být mnohem větší a ještě efektivnější. Nicméně státy váhají, zda se mají do války zapojit. Úplně odporné je pak lavírování Německa.

Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci

Video placeholde
• Videohub

To se nám nesmí v budoucnosti stát. Samozřejmě musíme budovat struktury nadále v rámci aliance, ale musíme rovněž budovat domácí obranný průmysl a modernizovat. Mluvil jsem před pár dny s jedním bývalým vojákem, který působí vysoko ve strukturách státu, a jeho závěr byl jednoznačný. „My se smějeme ruské armádě, ale přesně takhle vypadá armáda česká.“

Je jasné, že to se musí změnit. Ruskem se skutečně neinspirujme, ale neinspirujme se ani Ukrajinou. Tamní obranný průmysl byl poškozen už před válkou a podle toho to vypadá. Nezapomínejme, že exportní obranný průmysl se může v případě války proměnit a vyrábět pro domácí potřeby.

2. Energetická bezpečnost je více než boj s klimatickou změnou

Ani nevím, kolikrát jsem tuto větu v minulosti napsal. Poslední roky jsem si vždy vyslechl, že jde o tupou uhelnou lobby a popírání klimatické změny. Myslím, že teď je jasné, že jsem se úplně nemýlil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!