VIDEO DNE: Kachovská přehrada na Ukrajině byla vyhozena do vzduchu. Ohroženy jsou desítky měst

Video placeholde

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Některým oblastem může hrozit zaplavení. Informuje o tom agentura Ukrinform. Informace o zničení velké přehrady, které se už dříve šířily na sociálních sítích, potvrdila také ruská agentura TASS. Agentura Reuters s odvoláním na TASS a proruského činitele v oblasti napsala, že Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení přehrady, z níž čerpá vodu pro svůj chladící systém, nehrozí kritické nebezpečí.

„Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo na telegramu ukrajinské jižní velitelství.

Ruskem dosazený starosta Nové Kachovky, která leží u přehrady, zprávy o bombardování přehrady a vodní elektrárny nejprve označil za nesmysl a poznamenal, že všude ve městě je klid a ticho. Agentura TASS ale nedlouho poté uvedla, že přehrada je skutečně zničená a citovala tohoto starostu, podle něhož za tím stálo ukrajinské ostřelování a „teroristický útok“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už loni v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu, který leží nedaleko, i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.