Ukrajinský válečný prezident. Zelenskyj získal nečekanou životní roli

Video placeholde
Ukrajinský válečný prezident. Zelenskyj získal nečekanou životní roli
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během projevu s mapou Ukrajiny za zády
3
Fotogalerie

Když Volodymyr Zelenskyj v roce 2019 zvítězil v ukrajinských prezidentských volbách, vzbuzoval kvůli své předchozí  kariéře komediálního herce a moderátora zábavních pořadů řadu pochybností.

Skeptičtí Ukrajinci to komentovali slovy: My jsme hrozný národ a při každých volbách si zvolíme někoho ještě horšího, než byl ten předchozí. V tomto týdnu ale čtyřiačtyřicetiletý státník pochybnosti o své nepřipravenosti rozptýlil a předvádí životní výkon.

Ve čtvrtek časně ráno, když bylo jasné, že ruská invaze na Ukrajinu začíná, vystoupil v televizi a promluvil k více než čtyřiceti milionům Ukrajinců. Pak se v projevu obrátil na 140 milionů Rusů a žádal je, aby zabránili útoku, který posunul Evropu do nejtemnějšího období od druhé světové války. „Poslouchejte hlas rozumu,“ řekl ZelenskyjKyjevě a jasně deklaroval,  že lidé na Ukrajině chtějí mír.

Jeho emotivní snaha odvrátit útok ale nevyšla, o několik hodin později začala ruská invaze. V té chvíli se z bývalého televizního herce a komika stal válečný vůdce, jenž čelí největší krizi země, kterou vyvolal ruský prezident Vladimir Putin.

„Putin začal válku proti Ukrajině a proti celému demokratickému světu. Chce zničit naši zemi a vše, co jsme budovali, ale my známe sílu ukrajinského lidu,“ řekl Zelenskyj ve druhém projevu poté, co ruští vojáci zasáhli cíle v šestnácti městech po celé Ukrajině včetně Kyjeva. 

Populistická kampaň

Vraťmě se o několik let zpátky, kdy Zelenského znali jen televizní fanoušci. V roce 2015 si vyzkoušel roli hlavy státu nanečisto, když obsadil roli fiktivního ukrajinského prezidenta Vasilie Holobrodka v komediálním seriálu Služebník lidu. Holobrodko vyhrál volby na základě virálního videa, které kritizovalo zkorumpovanou vládu. Podobný model Zelenskyj použil o čtyři roky později v reálném životě. 

Svou prezidentskou kampaň, tentokrát s politickou stranou Služebník lidu,  založil stejně jako jeho seriálový předobraz na boji s korupcí. To bylo v ostrém rozporu s jeho vlastním chováním. Podle informací zveřejněných v roce 2021 v projektu Pandora Papers těsně před volbami přesunul majetek do nedohledatelné offshorové firmy.

V kampani pak hovořil také o tom, že ve funkci dokáže zprostředkovat mír v konfliktu s Ruskem podporovanými separatisty, kteří se tehdy omezovali na oblasti Doněcka a Luhanska. Ve druhém kole voleb jednoznačně zvítězil s 73 procenty hlasů. A v květnu 2019 vystřídal prezidenta Porošenka. Ten je od loňska na Ukrajině vyšetřován kvůli podezření z vlastizrady a podpory terorismu, protože roku 2014 dohodl nákup uhlí na Donbasu ovládaném ruskými separatisty. Porošenko vinu neuznává a hovoří o vykonstruovaném procesu na objednávku současného prezidenta Zelenského.

Ten se hlavou státu stal  právě díky populistické dikci a urputné kritice bohaté třídy oligarchů, k nimž Porošenko patří. Voličům také slíbil, že bude pragmatickým prezidentem, jehož vizí je Ukrajina jako země, která není ani zkorumpovaným partnerem Západu, ani malou sestrou Ruska. Nejsilnější podporu ve volbách získal na jižní a východní Ukrajině včetně konfliktem zmítané separatistické Doněcké a Luhanské oblasti, jejichž nezávislost Putin těsně před rozpoutáním nynější invaze uznal.

Kontroverzi s ruským vůdcem Zelenskyj vyvolal hned po svém zvolení, když všem Rusům na Ukrajině nabídl občanství. Byla to reakce na Putinovo dřívější prohlášení, v němž nabídl ruské občanství Ukrajincům, kteří slíbí věrnost ruskému lidu.

Zelenskyj den po své inauguraci 20. května 2019  přistoupil k dalšímu netradičnímu kroku, když dotlačil k demisi premiéra Volodymyra Hrojsmana. Následné rozpuštění parlamentu pak odůvodnil tím, že jeho strana Služebník lidu v něm nemá zastoupení, a proto nemůže prosazovat změny. Jako prezident vyvolal pochybnosti i tím, že se obklopil poradci ze svého zábavního studia Kvartal 95, kteří neměli žádné zkušenosti s diplomacií či obranou země.

To se ukázalo i během listopadového televizního projevu v roce 2021, v němž uvedl, že má informace o připravovaném převratu na Ukrajině v ruské režii plánovaném na začátek prosince 2021. To se však nestalo.

Nevyplnila se ani jeho další vize. Koncem ledna západní novináře na konferenci informoval, že Ukrajina nezaznamenává větší růst napětí. „Teď se nedomnívám, že je situace vyhrocenější než dříve, když Rusko začalo podnikat na hranicích vojenské cvičení,“ uvedl a vyzval je, aby přestali šířit paniku.

Válka na Ukrajině

Od ruské invaze Zelenskyj jako vrchní velitel vojenských sil Ukrajince spojuje a dodává jim naději. Když v projevu apeloval přímo na ruský lid, přecházel z ukrajinštiny na ruštinu a vyvracel hlavní obvinění vznesená Kremlem. „Ukrajinci nebyli nacisté,“ uvedl Zelynskyj , který je Žid a jehož dědeček sloužil celou válku v sovětské armádě. 

Zelenskyj pochází z východní, rusky hovořící Ukrajiny. Proto by od něj Rusové očekávali proruskou politiku, ale prezident se stal typickým ukrajinským patriotem.

Jako prezident na svých internetových účtech upozorňuje zahraniční politiky, když píše: „Vím, že to všichni vidíte, ale my nevidíme, co s tím chcete dělat. Jak chcete chránit sami sebe, když jste tak pomalí v podpoře Ukrajiny. Utrpení bude přibývat. Upozorňovali jsme, že musíte být k Rusku přísní, nesnažte se s ním smířit. To by Rusku umožnilo vyvolat další násilí.“

„Ukrajina byla před útokem osm let ve válce s Ruskem podporovanými separatisty v oblastech Doněcka a Luhanska. Za tu dobu výrazně vzrostla ukrajinská národní hrdost, význam ukrajinského jazyka a prozápadní orientace. Důvěra v Rusko a respekt k autoritářské vládě Vladimira Putina se naopak zmenšily a po agresi se změnily v nenávist. Ukrajinci se sjednocují okolo prezidenta,“ zhodnotila situaci vedoucí ukrajinského protikorupčního akčního centra Daria Kaleniuková.