Letošní úroda je o desetinu lepší než loňská. Kompenzace za sucho ministerstvo nevyplatí

Dožínky v Horácké vesnici

Dožínky v Horácké vesnici Zdroj: ČTK

Dožínky v Peruci
Dožínky v Horácké vesnici
Jihomoravské dožínky
Jihomoravské dožínky
Jihomoravské dožínky
10
Fotogalerie

Zemědělci sklidili obilí z posledních hektarů polí a nyní mohou slavit. Podívejte se na fotografie z dožínek na Moravě a z Ústeckého kraje v městysu Peruc.

Letošní sklizeň je o osm procent vyšší než loňská. Celkem farmáři sklidili přes sedm milionů tun obilovin. Naopak řepky bylo oproti loňsku téměř o pětinu méně, tedy 1,2 milionu tun. Letní sucha tak sklizeň nepoznamenala, a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka proto nepočítá s tím, že by se letos vyplácely kompenzace za sucho tak, jak tomu bylo v předchozích letech.

„Výsledky sklizně odpovídají  předpokladům Agrární komory. Sklizeň u obilovin je v porovnání s posledním desetiletím průměrná, horší situace bude u řepky,“ uvedla ve zprávě Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví agrární komory.

Farmáři tak již mohou slavit. Například na Peruci se v sobotu uskutečnily již dvanácté Krajské dožínky Ústeckého kraje, kde se předvedli drobní řemeslníci, moderní i historická zemědělská technika a přírodní produkty z celého Ústeckého kraje. Dožínky ale slavili také na Moravě.