VIDEO DNE: Silné zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo už přes 3600 obětí

Video placeholde

Turecko zažilo jedno z nejsilnějších zemětřesení, jaké za poslední roky zasáhlo Blízký východ. Zabilo tisíce lidí v Turecku a Sýrii a uvěznilo tisíce dalších. Zemětřesení o síle magnitudy 7,8 udeřilo z rána ještě před úsvitem poblíž tureckého města Gaziantep. Následně Turecko zasáhlo další zemětřesení těsně před polednem, které mělo sílu 7,7 stupně. Počet mrtvých přesáhl 3600. 

V Turecku si katastrofa vyžádala nejméně 2316 obětí. Šlo o nejsilnější zemětřesení, které zemi zasáhlo od roku 1939, řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Zranění utrpělo přes 13 tisíc lidí. Podle tamního úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací se zřítilo před šest tisíc budov.

Teploty během uplynulé noci klesaly pod bod mrazu a chladné mají být i další noci, což komplikuje záchranné práce. Místní mešity se otevřel pro lidi zasažené katastrofou, aby se mohli během chladných dní ohřát. 

Státní energetická společnost Botas uvedla, že nebyly zjištěny žádné škody na ropovodech, které přepravují miliony barelů denně postiženými oblastmi a spojují Turecko s producenty v Iráku a Ázerbájdžánu, píše Bloomberg

Situaci v Turecku po zemětřesení komplikuje chladné počasíSituaci v Turecku po zemětřesení komplikuje chladné počasí|ČTK / AP / Uncredited

Turecká burza zatím zastavila obchodovaní a čeká na prohlášení o tom, jak probíhají záchranné operace v postižených oblastech. Burzovní index Borsa Istanbul 30 Futures se k 9.38 místního času v Istanbulu obchodoval o 1,4 procenta níže.

Katastrofa zasáhla několik tureckých provincií. Prezident Recep Tayyip Erdogan, kterého v květnu čekají volby, vyslal do oblasti několik ministrů vlády.

V sousední Sýrii, zasažení občanskou válkou, je situace značně nepřehledná. Ve vládou kontrolovaných oblastech provincií Halab (dříve Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo 593 lidí. V oblastech ovládaných povstalci dobrovolnická Bílé přilby informovala nejméně o 700 mrtvých.

Následky zemětřesení v syrském AleppuNásledky zemětřesení v syrském Aleppu|Reuters

V dotčených oblastech pod kontrolou opozice žijí už nyní v provizorních podmínkách zhruba čtyři miliony lidí, které boje vyhnaly z domova. Lékařská péče je jen obížně dostupná.

Turecko přijalo českou nabídku pomoci. Do země odletělo z Prahy a Ostravy 68 specializovaných hasičů  spolu s psy cvičenými na vyhledávání osob zavalených v sutinách. Do Turecka vezou také desítky tun materiální pomoci. 

„Jsme soběstační po dobu pěti až sedmi dní. Máme vyhřívané nafukovací stany, máme svoje jídlo i vodu, abychom co nejméně zatížili už tak poškozenou infrastrukturu,“ řekl novinářům na pražském letišti zástupce vedoucího týmu Petr Vodička.

Mandát mise je stanovený na až deset dní. Záchranáři odletěli do města Adana, kde přesně budou nasazení, se dozví do tureckých kolegů po příletu.