Astronauty NASA dopraví na povrch Měsíce obří loď Starship Elona Muska

NASA vybrala SpaceX pro dopravu svých astronautů na povrch Měsíce. První lidé od dob Apolla, kteří se vrátí na Měsíc, tam tedy přistanou v lodi Starship. SpaceX přišlo s nejlépe hodnoceným řešením, které zároveň bylo výrazně levnější než konkurence. Podívejte se na Elonovinky z produkce Mall.tv.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír si pro svou příští misi na Měsíc, která by se mohla uskutečnit už v roce 2024, vybral k výrobě lunárního přistávacího modulu společnost SpaceX podnikatele a vizionáře Elona Muska. Měsíční mise chce Elon Musk podnikat pravidelně, citovala ho agentura Reuters.

"Je to další krok ve vzrušující skupině kroků, který nás přivede k udržitelnému systému přistání lidí na Měsíci," uvedla vedoucí programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Ludersová.

Zprávu o tom, že SpaceX získala smlouvu s NASA za 2,9 miliardy dolarů, v přepočtu 63 miliardy korun, přinesl deník The Washington Post. SpaceX porazila konkurenční společnost Blue Origin Jeffa Bezose a dceřinou společnost firmy Leidos, podnik Dynetics.