ČEZ zvyšuje ceny, armáda ustoupí výrobě baterií, IKEA zdražila, mobilizace drtí malý byznys

Video placeholde

Dodavatelé energií včetně ČEZ zvedli ceny pro nové zákazníky. Armáda ustoupila gigafactory. Stát bude pro vojáky hledat náhradu za letiště Líně u Plzně. IKEA v Česku zdražuje až o desítky procent. Mobilizace drtí ruskou společnost a malý byznys. Demografický výhled v Rusku je černý.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Dodavatelé energií včetně ČEZ zvedli ceny pro nové zákazníky. Jsou nad cenovým stropem

Dodavatelé energií, mezi nimi třeba i ČEZ nebo innogy, zvedli ceny pro nové zákazníky. Ti je ovšem budou platit pouze do konce roku, protože nové ceny jsou nad cenovým stropem schváleným vládou. Zastropované ceny budou platit od ledna 2023, zastropování se bude promítat do výše záloh už od listopadu.

Západní zbrojaře zmáhá tempo ukrajinské války. I vybavení ze sovětské éry se těžko shání

Úspěch ukrajinské protiofenzivy s sebou nese i poptávku Kyjeva po další zbrojní pomoci. A to včetně protivzdušných systémů, jež by zemi ochránily před raketovými a leteckými údery na města, které zoufalý Kreml podniká. Jenže zbraně Západu docházejí - ani američtí, ani evropští zbrojaři nebyli připraveni na potřebné tempo výroby. Problém je i se sháněním výzbroje ze sovětské éry, na kterou jsou ukrajinské síly zvyklé.

Dedoles dluží stovky milionů. Zavírá kamenné obchody v Česku

Slovenský prodejce a výrobce spodního prádla, ponožek a dalšího oblečení Dedoles se od jara potýká s existenčními problémy, které vyústily v propouštění zaměstnanců. V důsledku kupících se pohledávek věřitelů je společnost nucena podstoupit restrukturalizaci. Na začátku procesu se ukazuje, že Dedoles dluží dodavatelům stovky milionů korun, i když přesná částka není známá. Teď kvůli tomu musí v Česku zavřít kamenné pobočky.

Mobilizace drtí ruskou společnost a malý byznys. Demografický výhled je černý

Od vyhlášení mobilizace plní světová média záběry Rusů, kteří se snaží dostat ze země, či je verbíři nahánějí v zaměstnání, kavárně nebo na ulici. Všichni nyní budou chybět na svých pracovních místech, což je problém zejména pro malý byznys. Invaze na Ukrajinu se přitom nejspíš na dlouho podepíše na ruské demografii. Mladí lidé umírají na frontě, utíkají do zahraničí a páry v době nejistoty odkládají zakládání rodin.

Armáda ustoupila gigafactory. Stát bude pro vojáky hledat náhradu za letiště Líně u Plzně

Na vojenském záložním letišti Líně u Plzně a přilehlých parcelách by mohla vyrůst továrna na baterie do elektroautomobilů koncernu Volkswagen. Podrobnosti rozhodnutí vlády předá premiér Petr Fiala vedení automobilky, která Česko zvažuje jako jednu ze tří lokalit pro umístění takzvané gigafactory ve střední Evropě. Podle dostupných informací vojsko ustoupilo z požadavku ponechat si letiště Líně ze strategických důvodů.

IKEA v Česku zdražuje až o desítky procent. Může za to válka na Ukrajině a pandemie

Švédský nábytkářský gigant IKEA zvyšuje kvůli válce na Ukrajině a pandemii ceny svého zboží. Zdražování se týká i českého trhu. Některé výrobky v tuzemských obchodech meziročně podražily o desítky procent. Firma se navíc nadále potýká s nedostatkem některého zboží.

Minimální důchod v roce 2023: Kolik bude nejmenší částka a kteří senioři ji dostanou

Někteří senioři mají velmi nízkou penzi. Kdo má v Česku malý důchod? Jak vysoký bude absolutně nejnižší starobní důchod v příštím roce? Podívejme se na praktické případy.