IKEA v Česku zdražuje až o desítky procent. Může za to válka na Ukrajině a pandemie

Navzdory komplikacím se švédskému prodejci nábytku daří.  Maloobchodní tržby prodejen IKEA se za uplynulý finanční rok zvýšily o 5,6 procenta na 39,5 miliardy eur (zhruba 958 miliardy korun). David McCabe, IKEA

Navzdory komplikacím se švédskému prodejci nábytku daří.  Maloobchodní tržby prodejen IKEA se za uplynulý finanční rok zvýšily o 5,6 procenta na 39,5 miliardy eur (zhruba 958 miliardy korun). David McCabe, IKEA Zdroj: IKEA

Ikea, katalogy, historie, nábytek
Ikea, katalogy, historie, nábytek
Ikea, katalogy, historie, nábytek
Ikea, katalogy, historie, nábytek
Ikea, katalogy, historie, nábytek
62
Fotogalerie

Švédský nábytkářský gigant IKEA zvyšuje kvůli válce na Ukrajině a pandemii ceny svého zboží. Zdražování se týká i českého trhu. Některé výrobky v tuzemských obchodech meziročně podražily o desítky procent. Firma se navíc nadále potýká s nedostatkem některého zboží.

IKEA začala zvyšovat ceny na přelomu loňského a letošního roku. Zdražování odůvodnila tím, že se vlivem pandemie koronaviru narušily dodavatelské řetězce, zdražila výroba a přeprava zboží. „Globálně tehdy došlo k navýšení cen našich výrobků v průměru o 9 procent,“ říká mluvčí IKEA pro Česko Petr Šašek.

Tím však zdražování neskončilo. Naopak, ceny v Česku nadále rostou. „Upravovali jsme ceny u různých výrobků v různé výši – dohromady v řádech dalších jednotek až nízkých desítek procent. Úpravy cen odrážejí rostoucí náklady v celém dodavatelském řetězci v důsledku situace ve světě,“ vysvětluje Šašek.

IKEA zdražuje i v zahraničí

IKEA zdražuje své zboží po celém světě. Míra růstu cen se však v jednotlivých zemích liší. Zatímco v Česku ceny rostou o jednotky či nižší desítky procent, jinde je to výrazně více. V Kanadě například švédský gigant zdražil nábytek až o 110 procent, ve Velké Británii až o 80 procent. Švédský nábytek obecně rychleji zdražuje v západní Evropě. Odlišné tempo zdražování v různých zemích firma odůvodňuje rozdílným tržním prostředí a kupní silou. Podrobněji však svou cenovou politiku nekomentuje.

Generální ředitel holdingu Inter IKEA Group Jon Abrahamsson Ring v této souvislosti uvedl, že éra stabilních cen ve žlutomodrých obchodech končí: „Naše ceny zůstávaly po několik let relativně stabilní, což nám dalo výhodu na počátku pandemie, kdy konkurence rychle zdražovala. Bohužel není možné, abychom nadále ignorovali rostoucí ceny materiálů a dopravy.“

IKEA má stále problémy s výpadky zboží

IKEA se v minulém roce vlivem pandemie potýkala s velkými problémy. V polovině loňského roku si zákazníci nemohli v českých prodejnách koupit stovky produktů. Výrobky totiž řetězec neměl na skladech. Mohla za to především nedostatečná kapacita námořní dopravy, ale také výrazně vyšší zájem o nábytek, který lidé v době lockdownu začali ve větší míře nakupovat.

S problémy nedostatku některých produktů se IKEA potýká i letos. „Situace v dodávkách a skladové dostupnosti výrobků se postupně zlepšuje, i když stále pozorujeme dopady narušení dodavatelských řetězců a také války na Ukrajině. Obecně je ale dostupnost našich výrobků znatelně lepší než loni,“ říká Šašek.

VIDEO: Zajímavosti o švédském gigantovi

Video placeholde
• Videohub

Navzdory výše zmíněným komplikacím se švédskému prodejci nábytku daří.  Maloobchodní tržby prodejen IKEA se za uplynulý finanční rok zvýšily o 5,6 procenta na 39,5 miliardy eur (zhruba 958 miliardy korun). Výsledky tento týden zveřejnila Ingka Group, která vlastní většinu obchodů. V Česku tržby podle předběžných údajů vzrostly o 22 procent, uvedl generální ředitel IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko David McCabe.

„Pokračovali jsme v investicích do obchodních domů, příkladem je celková rekonstrukce v Brně. Spustili jsme službu Skenuj a nakupuj a představili novou mobilní aplikaci,“ dodal McCabe. Finanční rok 2022 skončil v srpnu.

Franšízu na obchody IKEA poskytuje společnost Inter IKEA, která má na starosti i jejich zásobování. Firma oznámila, že tržby ve všech obchodech IKEA a na internetu za finanční rok stouply o 6,5 procenta na rekordních 44,6 miliardy eur. K růstu přispělo zvýšení cen a zmírnění dopadů pandemie, což vykompenzovalo nedostatek dodávek, oslabení spotřebitelské důvěry a odchod firmy z Ruska.

FOTOGALERIE: Podívejte se na staré katalogy IKEA