Co vám (ne)uteklo: Operátoři se připravují na blackout, Tatra posílí výrobu pro armádu...

Video placeholde

Tatra Defence Vehicle posílí výrobu. Dodá armádě další obrněnce Titus za 3,6 miliardy. Čeští operátoři se chystají na výpadky elektřiny. Sítě přežijí bez proudu půl hodiny. Hypotéky opět zlevnily, lepší úrok si lidé musí vyhádat. Přijde hluboká krize, nezaměstnanost, některé firmy nepřežijí, varuje šéf stavební skupiny Vinci. Lidé se zbavují chalup a rekreačních domů pořízených za covidu.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Čeští operátoři se chystají na výpadky elektřiny. Sítě přežijí bez proudu půl hodiny

Trojice operátorů má obavy o provoz mobilních sítí v případě, že by vlivem energetické krize a války na Ukrajině nastaly problémy s dodávkami elektřiny, na které jsou telekomunikační sítě závislé. Nejistota O2, Vodafonu a T-Mobilu kopíruje nervozitu v dalších evropských zemích. Zejména v Německu, Francii, Itálii a Švédsku začala příprava krizových plánů. Výpadkem mobilních sítí by byl v podstatě ohrožen každodenní chod celého státu.

Tatra Defence Vehicle posílí výrobu. Dodá armádě další obrněnce Titus za 3,6 miliardy

Byznys ryze zbrojařské firmy Tatra Defence Vehicle navázané na automobilku Tatra Trucks začne od příštího roku prudce stoupat, společnost se stane jedním z hlavních dodavatelů armády. Vedle osmikolových transportérů Pandur poptává vojsko i šestikolová vozidla Titus na tatrováckých podvozcích osazená francouzskými nástavbami koncernu Nexter Systems. Finanční objem nové zakázky odhadovaný na 3,6 miliardy by byl o něco menší než první šestimiliardový kontrakt na 62 titusů, z nichž drtivá většina má být vyrobena a dodána příští rok. Druhá etapa projektu se plánuje na roky 2025 až 2027.

Gesto v ceně cheeseburgeru. Hypotéky opět zlevnily, lepší úrok si lidé musí vyhádat

Říjen na hypotečním trhu potvrzuje, že trend zdražování půjček na bydlení patří alespoň prozatím historii. Hovoří o tom průměrná říjnová úroková sazba, která podle Fincentrum Hypoindexu podruhé v řadě mírně klesla na rovných 6,2 procenta. Skomírající byznys s úvěry na bydlení nutí banky bojovat o klienty, spolu s příchodem podzimu přitom příval akčních nabídek zvolna nabírá na síle.

Přijde hluboká krize, nezaměstnanost, některé firmy nepřežijí, varuje šéf stavební skupiny Vinci

Jeden z lídrů trhu spadající pod francouzský kolos Vinci očekává hlubokou krizi ekonomiky. Pokud se ceny energií významně nezmění, ceny staveb zdraží v příštím roce o čtvrtinu. Ať už se to týká dálnic a silnic budovaných pro státní investory, nebo cihel a izolací pro běžné zákazníky. „Dnes se mi jeví jako velká chyba, že jsme se dříve dívali na plyn jako na ekologické palivo. Měli jsme více sledovat geopolitiku,“ uvádí Martin Borovka, generální ředitel Vinci Construction CS, nově vzniklé skupiny, jejíž základem je stavební společnost Eurovia.

Lidé se zbavují chalup a rekreačních domů pořízených za covidu

Kdo si pořídil byt na pronájem, má dnes vystaráno. Totéž se ale nedá říct o majitelích rekreačních nemovitostí, kteří počítali s tím, že jim minimálně část roku budou vydělávat. Soukromé byznys plány naboural vysoký nárůst cen energií a nákladů na rekonstrukce. Na trhu tak stoupá počet chalup a víkendových domů na prodej.

Vláda stvrdila zastropování cen elektřiny a plynu. Platit začne v listopadu

Vláda svým nařízením stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Zastropování bude platit po celý příští rok, v zálohách za energie by se mělo opatření projevit již během listopadu. Cenový strop pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby bude platit bez ohledu na spotřebu.