Lidé se zbavují chalup a rekreačních domů pořízených za covidu. Už neutáhnou provoz

Rekreační nemovitosti v top lokalitách, jako jsou Lipno či Krkonoše, vykazují rysy realitní bubliny.

Rekreační nemovitosti v top lokalitách, jako jsou Lipno či Krkonoše, vykazují rysy realitní bubliny. Zdroj: Molo Lipno Resort

Kdo si pořídil byt na pronájem, má dnes vystaráno. Totéž se ale nedá říct o majitelích rekreačních nemovitostí, kteří počítali s tím, že jim minimálně část roku budou vydělávat. Soukromé byznys plány naboural vysoký nárůst cen energií a nákladů na rekonstrukce. Na trhu tak stoupá počet chalup a víkendových domů na prodej.

Nabídka takzvaných druhých domovů nebo rekreačních objektů určených k podnikání či sdílení se zvyšuje nejen v méně atraktivních lokalitách, ale i tam, kde ještě před rokem ceny šplhaly do astronomických výšek. Podle dat společnosti Bezrealitky zatím činí meziročně nárůst nabídky 35 procent s tím, že na konci roku to může být i dvojnásobek. V některých lokalitách může nabídka vyskočit až několikanásobně, protože loni se do chalup ještě ukládaly peníze, zatímco ještě letos se naopak na trh mohou začít vracet ty koupené v covidových letech.

„V některých případech je příplatek za lokalitu už tak vysoký, že neodpovídá reálné kupní síle. V nejpoptávanějších regionech, jako jsou Krkonoše nebo Lipno, jsme proto svědky utváření cenových bublin, které budou v následujících měsících držet průměrné ceny výše, než je reálná hodnota nemovitostí. A netýká se to jen starších objektů, ale v mnoha případech i místního developmentu,“ popisuje šéf společnosti Bezrealitky Jan Škrabánek.

V průměru zdražily rekreační nemovitosti v uplynulých dvou covidových letech podle údajů realitní kanceláře Re/max na dvojnásobek. „Lidé se stěhovali mimo města, pořizovali si druhé nemovitosti. Teď se ale poptávka výrazně snížila,“ potvrzuje generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

„Máme informace z realitního trhu, že je více rekreačních nemovitostí na prodej. Začínají se tak projevovat i vysoké ceny energií. Když máte platit energie ve dvou nebo ve třech nemovitostech, tak to dopadne i na lidi, kteří mají vyšší příjem. Očekávám, že nabídka ještě poroste a možná se to projeví na cenách,“ pokračuje Feix.

Také hypoteční zprostředkovatel Hypo na míru Václav Vidlička připouští možný pokles cen: „Důvodem je fakt, že ceny chat a chalup se už na mnoha místech vyrovnaly cenám bytů a rodinných domů, které lze nyní snadno pronajímat. Lidé mají také otevřené možnosti volně cestovat po světě.“

V současné době se už podle společnosti Bezrealitky nepotkává poptávka po dovolené v tuzemsku s cenami rekreačních nemovitostí. „Ještě v roce 2020 dávalo smysl financovat nákup objektů následným pronájmem. Situace je nyní i přes růst cen za ubytování výrazně odlišná.

Pronájem objektů přestává mít rozumnou návratnost. I kdyby se majiteli podařilo celoročně pronajmout například běžnou rekreační vilu, bavíme se vzhledem k aktuálním cenám o návratnosti blížící se padesáti rokům, a to bez započtení zvýšených nákladů na vytápění,“ vypočítává Škrabánek.

Letošní zima také rozhodne, zda přijdou na trh další venkovské domy. „Bude zajímavé sledovat, jak se k situaci postaví majitelé, kteří koupili objekty vyžadující rekonstrukci a nyní stojí před rozhodnutím, jak jejich provoz financovat. Dá se očekávat, že řada objektů bude nabídnuta k běžnému pronájmu,“ míní Škrabánek. Toto řešení ovšem přichází v úvahu jen v lokalitách poblíž větších měst nebo tam, kde je dobré dopravní spojení.