Štědré valorizace důchodů skončily. Tykač chce Mafru. Pošta potřebuje miliardy

Video placeholde
  • Miliardář Tykač má zájem o Mafru
  • Štědré valorizace důchodů skončily
  • Česká pošta potřebuje rychle miliardy od státu
  • Premiot nedotáhl projekt v Budapešti, který prezentoval investorům
  • Škola pro youtubery se rozjela díky penězům pro autisty

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Miliardář Tykač má zájem o Mafru

Prodej společnosti Mafra, největšího českého vydavatelství, má zase o trochu jasnější kontury. Probíhající vyjednávání o možné transakci poprvé připustil jeden ze zájemců. Momentálně potenciální cíl nákupu zkoumáme, řekl v rozhovoru pro E15 Pavel Tykač. V současné chvíli patří vydavatelství holdingu Agrofert Andreje Babiše.

Škola pro youtubery se rozjela díky penězům pro autisty

Střední škola pro youtubery U2B, kterou jako cestu k úspěchu na internetu propagovali vlivní influenceři, se nejprve předloni rozjela díky milionovým dotacím od státu na autistickou třídu. Po roce ale skupinu hendikepovaných studentů zrušili, protože jim studium nevyhovovalo. Díky agresivnímu marketingu pak U2B nabrala nové žáky, kteří už ale platili školné – někteří z nich přes 300 tisíc ročně.

Štědré valorizace důchodů skončily

Opakované a příliš štědré valorizace penzí stahovaly průběžný důchodový systém ke dnu. Způsobil to mechanismus, jímž se řídily mimořádné valorizace důchodů vyvolané vysokou inflací. Vláda proto valorizační pravidla změnila, místo 1800 korun se penze od června zvýší o 750 korun.

Česká pošta potřebuje rychle miliardy od státu 

Na řešení vážných ekonomických problémů jedné z největších firem v zemi zbývají jen měsíce. Česká pošta s 27 tisíci zaměstnanci spotřebuje na svůj provoz přes dvě desítky miliard korun ročně, z toho více než 13 miliard vydá na personál. O způsobu svého dalšího financování musí mít státní podnik jasno nejpozději v létě. V opačném případě by byl závislý na komerčních úvěrech, což by zřejmě vedlo k dalšímu zdražení poštovních služeb. Jejich ceny stouply v krátké době už dvakrát.

Premiot nedotáhl projekt v Budapešti, který prezentoval investorům

Měl to být jeden z vlajkových projektů realitní a investiční skupiny Premiot, jejíž dceřiné firmy nesplatily na konci roku 2022 dluhopisy v hodnotě přinejmenším 200 milionů korun. Přestože provoz hotelu Hungaria v Budapešti měl být podle původních plánů zahájen již v roce 2022, dosud nebyla ani odstartována jeho výstavba. Architektonické studio, které plány podoby hotelu vytvořilo, dokonce projekt smazalo ze svého webu.