Škola pro youtubery láká na vilu i limuzínu. Projekt se rozjel díky penězům pro autisty

Workshop školy U2B

Workshop školy U2B Zdroj: Facebook Střední školy multimediální tvorby U2B

Workshop školy U2B
Škola U2B sídlí ve vile zavražděného lékaře Leoše Středy
3
Fotogalerie

Střední škola pro youtubery U2B, kterou jako cestu k úspěchu na internetu propagovali vlivní influenceři, se nejprve předloni rozjela díky milionovým dotacím od státu na autistickou třídu. Po roce ale skupinu hendikepovaných studentů se speciálními potřebami zrušili, protože jim studium nevyhovovalo. Díky agresivnímu marketingu pak U2B nabrala nové žáky, kteří už ale platili školné – někteří z nich přes 300 tisíc ročně, což jim zajišťuje dopravu limuzínou na výuku.

Na okraji Buštěhradu kousek od Prahy stojí vila, která patřila zavražděnému lékaři Leoši Středovi. Ten proslul díky zkrášlující medicíně, pravidelně se setkával a fotil s českou elitou – třeba rodinou Václava Havla. 

Těsně předtím, než byl Středa zavražděn svým kamarádem, rozjel ve své vile s Danielem Černým ne zcela tradiční školu s tajemným názvem U2B. Černý se stal ředitelem a přišel s myšlenkou agresivního marketingu, která pomůže soukromou školu levně zpropagovat.

Zavražděný lékař Leoš Středa

O U2B začal mluvit jako o škole pro mladé youtubery. Říkal do médií, že zřizovatelem jsou minoritní akcionáři Googlu, což ale může být každý člověk, který si koupí i jedinou akcii této technologické firmy. Dále upozorňoval na to, že žáci platící nejdražší školné přesahující 300 tisíc korun ročně mohou na výuku jezdit limuzínou.

Peníze pro autisty

Projekt se začal rodit před třemi lety jako Zapsaný ústav pro film a média pod právní formou ústavu. Ten požádal o potřebná povolení a dotace na „zřízením třídy pro žáky se speciálními vzdělávací potřebami“. „Dotace ze státního rozpočtu na základě smlouvy byla poskytnuta na školní rok 2021/2022 ve výši 2 713 644 korun,“ sdělil E15 tiskový mluvčí Středočeského kraje David Šíma. Díky těmto penězům vznikla v U2B třída šesti autistický žáků. Dalších devatenáct přestoupilo ze zrušené Střední školy fotografické, filmové a televizní ve Skalsku.

Kromě příspěvku na zapsaného žáka jiný příjem soukromá škola podle Černého na začátku své cesty neměla. Středa a jeho nadace poskytli vilu v Buštěhradě. Jedinými interními učiteli byl Středa a Černý. Zbytek zajišťovali externisté. „Ten rok jsme nedostávali plat. Pracoval jsem po nocích na jiných projektech, které mě živily,“ tvrdí Černý.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!