Hotel, co svět neviděl. Premiot nedotáhl projekt v Budapešti, který prezentoval investorům

Hotel Hungaria, který měla v Budapešti postavit realitní a investiční skupina Premiot podnikatele Ondreje Spodniaka.

Hotel Hungaria, který měla v Budapešti postavit realitní a investiční skupina Premiot podnikatele Ondreje Spodniaka. Zdroj: Premiot Group

Měl to být jeden z vlajkových projektů realitní a investiční skupiny Premiot, jejíž dceřiné firmy nesplatily na konci roku 2022 dluhopisy v hodnotě přinejmenším 200 milionů korun. Přestože provoz hotelu Hungaria v Budapešti měl být podle původních plánů zahájen již v roce 2022, dosud nebyla ani odstartována jeho výstavba. Architektonické studio, které plány podoby hotelu vytvořilo, dokonce projekt smazalo ze svého webu.

Doplněno o odpovědi společnosti Premiot Group, které dorazily po zveřejnění textu.

O plánované výstavbě informoval již v listopadu 2019 server magazínu Forbes pod titulkem Češi staví největší hotel v Budapešti. Bude stát miliardu.

„Nový hotel, který se začal stavět tento měsíc a hotový má být na konci přespříštího roku, bude mít 300 pokojů,“ hlásal úvod článku. Následuje citace samotného majitele skupiny Premiot Ondreje Spodniaka, že se jedná o největší hotelový development v Budapešti. Náklady měly činit miliardu korun a hotel měl následně provozovat některý z velkých mezinárodních řetězců.

Do dnešního dne však nedošlo ke zmíněnému zahájení výstavby, přestože skupina Premiot vlastní podle informací z maďarských médií stavební povolení. Na dotaz, proč se tak dosud nestalo, mediální zástupce skupiny Premiot Štěpán Dlouhý zaslal odpověď, že do přípravy projektu zásadním způsobem zasáhly komplikace způsobené epidemií covidu.

„V roce 2019 došlo k akvizici pozemku, v roce 2020 došlo k vydání stavebního povolení a nabytí právní moci. V roce 2021 pak proběhla jednání s provozovatelem hotelu a zahájení prováděcí projektové dokumentace, která byla dokončena v září 2022,“ popsal průběh dění okolo hotelu. „V dnešní podobě v roce 2023 se jedná o úpravě projektu na apartmánový komplex hotelového typu, což vyžaduje schválení od příslušných úřadů ke změně užívání,“ dodal.

O projektu, jehož realizace měla vyjít na 40 milionů eur (tedy přibližně jednu miliardu korun), se zmiňují například i emisní dodatky k prospektu k dluhopisům dceřiné firmy Europa Investment Property CZ (její současný název je Premiot obchodní). Peníze z dluhopisů měly být údajně jen jedním ze zdrojů financování stavby hotelu Hungaria, a to vedle vlastního kapitálu Spodniakovy skupiny a bankovních úvěrů.

„K datu tohoto prospektu emitent realizuje projekt výstavby skladovací haly v Jihomoravském kraji a projekt hotelu v Budapešti,“ uvádí se například v dodatku emisních podmínek z prosince 2019.

Na již nedostupných stránkách europaproperty.org, jejichž obsah je však k přečtení v archívu webových stránek, se kupříkladu v listopadu 2020 uvádělo, že výstavba byla zahájena v listopadu 2019, datum dokončení mělo být na konci roku 2021 a zahájení provozu bylo naplánované na březen 2022.

Takhle skupina Premiot Hotel prezentovala plánovaný hotelový komplex v roce 2021. V popisku pod videem se mimo jiné píše, že "Hotel dle návrhu maďarské architektonické kanceláře S.A.M.O. roste na pozemku o velikosti 3 000 m²."

 

Později bylo datum dokončení posunuto na konec letošního roku s tím, že provoz bude zahájen v březnu 2024. Zajímavostí je, že ještě loni bylo grafické znázornění hotelu Hungaria v sekci referencí budapešťského architektonického studia S.A.M.O. Nyní však naleznete jen hlášku, že stránka nebyla nalezena. Firma S.A.M.O. na dotaz E15, proč už hotel nezmiňuje v referencích, neodpověděla.

O chystané výstavbě hotelu Hungaria se loni v červnu zmínil maďarský odborný server Epiteszforum a s odkazem na něj i ekonomický web Portfolio.hu. Ten poznamenal, že vzhledem ke značnému nárůstu cen stavebních materiálů by případná stavba hotelu vyšla v současnosti na výrazně více než původně plánovaných 40 milionů eur.  

Za zmínku také stojí, že již na konci roku 2020 se majitelem pozemků a projektu k hotelu stal fond Premiot Capital Fund SICAV, Realitní podfond PREMIOT I. „Ten není součástí skupiny a je vlastněn přímo panem Ondrejem Spodniakem, jenž bude zajišťovat výstavbu hotelu,“ uvádí se na webu premiot.com.

„Projekt hotelu je dlouhodobější projekt, na který potřebujeme odpovídající financování. SICAV se zdá být na takovýto projekt vhodný. K prodeji došlo dle podkladů, včetně posudku ocenění renomovanou firmou, kterou schválil depozitář i administrátor. Přesné podmínky ale nezveřejňujeme,“ zdůvodnil Dlouhý změnu majitele.

Nejde o jediný realitní projekt, s nímž má skupina Premiot potíže. Jak upozornil zpravodajský server Seznam Zprávy, přerušena byla v předchozích týdnech výstavba developerského projektu Skalka na Praze 5 a totéž musela skupina Ondreje Spodniaka učinit i s rozestavěným projektem horských apartmánů Karolína Harrachov v Krkonoších. Důvodem jsou finanční potíže. E15 ověřuje i stav dalších projektů.

Jak již dříve uvedly servery E15 či Seznam Zprávy, firmy ze skupiny Premiot jsou v prodlení se splacením jistin dluhopisů, které měly být vlastníkům cenných papírů vyplaceny k 31. prosinci 2022.

Premiot následně přiznal, že se problémy týkají dluhopisů firmy Europa Investment Property (dnes Premiot obchodní). Trable se však podle dostupných informací týkají také dceřiné firmy Premium Data Systems. Ta se zabývá výstavbou a provozem datových center. Podle informací E15 se navíc finanční potíže Premiot Group a navázaných firem týkají i výplaty kuponů u emisí, které teprve budou splatné.

Na dotaz E15, jak chce skupina splatit dluhy, pokud není schopna realizovat své důležité projekty, mediální zástupce Dlouhý uvedl: „Aktiva skupiny vysoce převyšují výši závazků. V tuto chvíli jednáme s několika partnery o struktuře financování skupiny tak, aby byly veškeré závazky uhrazeny.“

V posledních letech vydala skupina Premiot dluhopisy přinejmenším v objemu vyšších stovek milionů korun. Prodávala je prostřednictvím vlastní obchodní sítě v Česku i na Slovensku. Investorů do dluhopisů mělo být podle dřívějších vyjádření Ondreje Spodniaka přes tři tisíce.

Vedle toho si firmy ze skupiny Premiot půjčovaly peníze i prostřednictvím směnek. Tímto finančním nástrojem měly být zajištěny také investice přesahující částku jednoho milionu korun. Na nyní již zaheslovaném ruskojazyčném webu premiotgroup.eu pak skupina Premiot slibovala zahraničním investorům do dluhopisů zajištění směnkami již od částky 20 tisíc eur. Záruku měla poskytovat přímo mateřská firma Premiot Group.

V případě zmíněného projektu Skalka na Praze 5 je mimochodem v katastru nemovitostí zapsané zástavní právo kvůli půjčce od slovenské firmy Koruna Finance. Za ní má stát velmi movitý slovenský podnikatel, jehož totožnost E15 zjišťuje. Výše úvěru činí podle zápisu dostupného v obchodním rejstříku až 11 milionů eur, tedy až 260 milionů korun. 

Některé odhady hovoří o tom, že celkové závazky firem spadajících do Premiot Group činí dvě až tři miliardy korun. Na dřívější dotaz E15 o výši cizích zdrojů, včetně těch z vydaných dluhopisů, skupina Premiot neodpověděla.

Další dluhopisy za stovky milionů budou splatné na konci letošního roku. Vysoké objemy budou splatné také v letech 2024 a 2025. Problémy se splácením by se tak, i pokud se současná situace vyřeší, mohly opakovat. Přesná hodnota majetku skupiny Premiot Group není známá. Podle informací E15 však celková finanční situace Spodniakovy podnikatelské skupiny nevypadá vůbec dobře.