Zápisník Dušana Kütnera: Udavačská morálka

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: ČTK

René Zavoral
René Zavoral
3
Fotogalerie

Předseda Senátu a exodborář Milan Štěch poté co navrhl zvýšit odvody, aby živnostníci šli „normálně makat“ jako zaměstnanci, šel v rozhovoru pro Český rozhlas Plus ještě dál. Lidé by prý měli udávat podnikatele, kteří zaměstnávají lidi na živnostenský list, tedy „švarcsystém“, neboť je to podle něj součástí morálky. 

Jeden z nejvyšších ústavních činitelů by konečně mohl pochopit, že pokud má práci podnikatel i jeho pracovník, je vše v pořádku – ano, někdy ne nejlepším – a že se stát nemá montovat do svobody rozhodnutí občanů, co budou ve svém životě dělat. A pokud je pozice živnostníka tak výhodná, jak Štěch říká – nic naopak nebrání zaměstnancům, aby se vydali cestou živnostníka.

Co se týče rozhlasu, jeho rada se bude zabývat účastí generálního ředitele Reného Zavorala v porotě novinářských cen Asociace nezávislých médií. K zakládajícím členům sdružení podle dostupných informací – neboť seznam členů asociace na svých stránkách neuvádí a v prohlášení o vzniku jsou jako zakladatelé uvedeny pouze čtyři fyzické osoby – patří i proruské a dezinformační weby jednoznačně stranící Rusku a dehonestující USA. 

Asociace podle svého programu hodlá evidovat „porušování objektivity a nezávislosti českých veřejnoprávních médií a působit na pluralitu názorů v těchto médiích“. Tak snad už řediteli rozhlasu domluvili, co tím myslí.