Donald Trump naznačil další kandidaturu na prezidenta USA v roce 2024

Donald Trump na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC)

Donald Trump na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC) Zdroj: profimedia.cz

Konference konzervativní politické akce (CPAC)
Konference konzervativní politické akce (CPAC)
Konference konzervativní politické akce (CPAC)
Konference konzervativní politické akce (CPAC)
Konference konzervativní politické akce (CPAC)
12
Fotogalerie

Exprezident Spojených států Donald Trump dnes v prvním projevu po opuštění Bílého domu naznačil, že by chtěl v roce 2024 usilovat o druhý prezidentský mandát. Na Konferenci konzervativní politické akce však zároveň vyvrátil spekulace, že by se chystal zakládat novou politickou stranu. Znovu rovněž opakoval svoje nepravdivá tvrzení o volebních podvodech a kritizoval současnou demokratickou hlavu státu Joea Bidena.

„Naše hnutí pyšných, pracovitých amerických patriotů se teprve rozjíždí, a nakonec vyhrajeme. Vyhrajeme,“ řekl Trump. Odmítl přitom uznat, že jej v listopadových volbách porazil Biden a naznačil, že by mohl kandidovat znovu. „Právě přišli o Bílý dům,“ řekl republikánský exprezident poté, co kritizoval kroky současné administrativy v oblasti imigrační politiky. „Ale kdo ví, kdo ví, možná se rozhodnu porazit je potřetí,“ dodal, čímž se nepřímo nepravdivě označil za vítěze listopadových voleb.

Trump rovněž prohlásil, že je Republikánská strana sjednocená, a že proto neplánuje zakládat třetí stranu. O takové možnosti přitom podle agentury Reuters v posledních měsících diskutoval se svými poradci. „Nezakládáme nové strany. Máme Republikánskou stranu. Bude sjednocená a silnější, než kdykoliv předtím. Nezakládám novou stranu,“ řekl.

Trumpova podpora mezi řadovými republikány je podle průzkumů stále velmi vysoká. Někteří čelní představitelé strany, jako například vůdce senátní menšiny Mitch McConnell, však Trumpa v poslední době otevřeně kritizovali právě kvůli jeho opakovaným snahám o nepodložené zpochybnění výsledku voleb a jeho roli v násilnostech v sídle Kongresu ze začátku ledna, kvůli nimž přišlo o život pět lidí.

Exprezident má však mezi republikány nadále zásadní vliv, který chce podle poradců uplatňovat například zřízením takzvaného politického akčního výboru (super PAC), jež bude podporovat jemu názorově věrné kandidáty.

Bidenova administrativa dala jasně najevo, že se nehodlá k dnešnímu Trumpovu projevu vyjadřovat. „Rozhodně se nezaměřujeme na to, co řekne prezident Trump na CPAC,“ řekla minulý týden mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.