Nehodláme kontrolovat pandemii, zní z Bílého domu. Máváte vlajkou porážky, kritizuje Biden

Kamala Harrisová a Joe Biden.

Kamala Harrisová a Joe Biden. Zdroj: Reuters

Trump a Pence, obhajující dvojka.
2
Fotogalerie

Kandidát demokratů na prezidenta Spojených států Joe Biden obvinil prezidenta Donalda Trumpa, že před pandemií nemoci covid-19 kapituloval. Biden to prohlásil v reakci na výrok personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse, podle kterého nebude Trumpova administrativa šíření koronaviru kontrolovat, neboť řešení krize stejně přinese až vakcína.

Meadowsovo vyjádření nebylo podle Bidena přeřeknutím, ale "upřímným uznáním toho, co bylo zjevně strategií prezidenta Trumpa od začátku krize: mávat bílou vlajkou porážky a doufat, že virus odejde, když jej bude ignorovat".

Podle bývalého viceprezidenta USA není se současnou hlavou státu překvapením, že "se virus nekontrolovaně šíří zemí a dokonce i po Bílém domě". Nákaza koronavirem se aktuálně potvrdila u šéfa kanceláře viceprezidenta Mikea Pence a "několika dalších členů viceprezidentovy kanceláře". Už dříve se jím infikoval i prezident Trump, jeho manželka Melania a syn Barron.

Personální šéf Bílého domu v rozhovoru se stanicí CNN řekl, že současná administrativa "nebude kontrolovat pandemii". "Budeme kontrolovat skutečnost, že dostaneme vakcínu a léky," uvedl.

K vývoji pandemie v USA se dnes na předvolebním mítinku ve státě New Hampshire vyjádřil i sám prezident Trump. Podle něj vláda situaci zvládá a i bez vakcíny dokáže zploštit křivku nákazy. "Bude to za námi. A víte, kdo to dokázal. Já. Věřili byste tomu?" řekl republikánský prezident shromážděným příznivcům.

Pandemie covidu-19 je jedním z velkých témat před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA, plánovanými na 3. listopadu. V předběžném či korespondenčním hlasování už ale odvolilo přes 58 milionů Američanů.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která dlouhodobě sleduje vývoj pandemie, se virem SARS-CoV-2 nakazilo už více než 8,6 milionu obyvatel USA. S covidem-19 jich zemřelo přes 225 tisíc.

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Spojené státy v pátek zaznamenaly přes 84 tisíc nakažených, což je dosud nejvyšší denní údaj. Denně nyní v USA s covidem-19 umírá v průměru 900 lidí. Například stát New York, který byl jedním z ohnisek šíření nákazy ve Spojených státech, zaznamenal od začátku epidemie už přes půl milionu nakažených.