Hematolog Blatný pracuje s dětmi, řídí velké oddělení v nemocnici. Nyní ho čeká politický ring

Jan Blatný.

Jan Blatný. Zdroj: ČTK / FN Brno

Jan Blatný má vystřídat Romana Prymulu v ččele resortu zdravotnictví.
Jan Blatný se celý svůj profesní život věnuje dětem s hemofilií, tedy s poruchou srážlivosti krve
3
Fotogalerie

Nástupcem končícího šéfa rezortu zdravotnictví Romana Prymuly (ANO) je od čtvrtečního poledne náměstek Fakultní nemocnice Brno, doma i v cizině uznávaný hematolog Jan Blatný (50). 

V úterý se Blatný v Lánech představil prezidentovi Miloši Zemanovi, ten jej ve čtvrtek oficiálně jmenoval do funkce. „Doufám, že se mu bude líbit. Myslím, že to je velice dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti,“ řekl o svém nominantovi na exponovaný post Babiš.

Premiér měl na mysli skutečnost, že Blatný se celý svůj profesní život věnuje dětem s hemofilií, tedy s poruchou srážlivosti krve, a spolupracuje s odborníky po celém světě. Je primářem Oddělení dětské hematologie a biochemie FN Brno, což je jediné takto odborně zaměřené zdravotnické centrum v Česku.

Výrazem mezinárodního ocenění práce Blatného bylo například jeho loňské pověření uspořádat v tuzemsku prestižní kongres EAHAD (European Association of Haemophilia and Allied Disorders).

Blatný také v minulosti pracoval v nemocnicích v Irsku. „Mám úzké vztahy na Bristol a strávil jsem několik let i v Dublinu. Byla to skvělá léta,“ popsal před časem svoje zkušenosti.

Předseda vlády Babiš považuje svého kandidáta nejen za zkušeného lékaře, ale i manažera. Jako přednosta brněnské dětské hematologie Blatný řídí na sedmdesát zdravotníků a v brněnské fakultní nemocnici navíc zastává funkci náměstka.

Blatný zatím veřejně vystupoval velice málo, bylo to hlavně po letošních protiepidemických opatřeních. Vysvětloval pacientům, co je v brněnské nemocnici čeká. Spolupracovníci na něm kromě odbornosti oceňují vytříbené chování.

Volbu nového ministra zdravotnictví hodnotí pozitivně i opoziční politici. Člen sněmovního výboru pro zdravotnictví, místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek, pracoval s Blatným patnáct let. „Je to čestný, pracovitý, slušný, korektní člověk, ale nesmí zapomínat na to, že pokud nechce být zimním ministrem na jeden měsíc, musí předkládat a připravit další zákony,“ míní poslanec.

Dosavadní ministr zdravotnictví Roman Prymula na svůj post rezignoval rovněž ve středu. Paralelně se jmenováním Blatného o tom informovala prezidentská kancelář. O Prymulově dalším zapojení v boji s pandemií zatím není jasno. Ke konci ve funkci vedla jeho schůzka v zavřené restauraci na Vyšehradě a nedodržování protiepidemiologických opatření, na něž upozornil deník Blesk.