600 porušení za 3 dny. Příměří nevydrželo na Donbasu ani na začátek školy

Donbas (ilustrační foto)

Donbas (ilustrační foto) Zdroj: reuters

Donbas (ilustrační foto)
Donbas (ilustrační foto)
Donbas (ilustrační foto)
Donbas (ilustrační foto)
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
6
Fotogalerie

Nové, takzvané školní příměří ve východoukrajinském Donbasu, které začalo platit v pátek, bylo od té doby porušeno ve více než 600 případech.

Uvedl to v pondělí zástupce šéfa mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Alexander Hug. Intenzita ozbrojených střetů se však podle pozorovatelů od začátku srpna snížila až o 65 procent, informovala agentura Unian.

Boje na východě Ukrajiny trvají od roku 2014 a od té doby si vyžádaly na 10 000 mrtvých. Trvalé příměří mezi povstaleckými jednotkami a ukrajinskou armádou v souvislosti se zahájením nového školního roku ohlásili vyjednavači ve středu.

Z porušování klidu braní se však strany navzájem obvinily hned v pátek a případy nedodržování příměří na obou stranách demarkační linie v posledním hlášení zaznamenala i pozorovatelská mise OBSE.

Příměří se podle Huga nejčastěji porušuje především na kritických místech opakovaných střetů, jako například u města Avdijivka, poblíž doněckého letiště, na úseku fronty u Mariupolu a dále v oblasti u obce Svitlodarsk. Pozorovatelé tam zaznamenali až 80 procent všech incidentů od vyhlášení příměří.

Hug dále uvedl, že znepokojení pozorovatelů vyvolává především využití těžkých zbraní, v důsledku čehož je ničena civilní infrastruktura. Střílelo se přitom z tanků, děl a minometů.