Ukrajina se navzdory ruské agresi snaží o reformy, říká velvyslanec. Zemi mají posunout do EU a NATO

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Zničené tanky v Novorusku, totiž na východě Ukrajiny.
Zničené tanky v Novorusku, totiž na východě Ukrajiny.
Prezident Petro Porošenko
4
Fotogalerie

Navzdory trvající ruské agresi se Ukrajina snaží o reformy, které by ji posunuly směrem k členství v Evropské unii a NATO, řekl ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. 

Ambasador hodnotil aktuální situaci ve své zemi po slavnostním vyvěšení státní vlajky Ukrajiny, kterým si ukrajinská ambasáda připomněla Den státní vlajky a 26. výročí vyhlášení nezávislosti země, jež připadá na čtvrtek. Perebyjnis podotkl, že od roku 2014, kdy v jeho zemi propukly boje, mají státní symboly pro Ukrajince ještě větší význam.

"Nejsou pro nás pouhou formalitou. Během více než tří let, kdy bojujeme s ruskou agresí, jsem se naučili si vážit symbolů naší státnosti a nezávislosti," řekl velvyslanec. Připomněl, že konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal na 10 000 mrtvých.

Další tisíce lidí byly zraněny nebo musely opustit své domovy. Kyjev viní Rusko mimo jiné i z přímé vojenské podpory proruských separatistů na Donbase. Moskva to popírá.

V úterý lídři takzvané normandské čtyřky, tedy Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa, podpořili iniciativu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásit na Donbasu další příměří. Velvyslanec uvedl, že příměří by mělo zajistit klid zbraní na začátek školního roku. Dodal že Ukrajina ho nepochybně bude dodržovat.


Vše o Ukrajině čtěte zde >>>


Perebyjnis poznamenal, že navzdory bojům vláda pokračuje v úsilí zavádět v zemi reformy a přibližovat ji standardům západních demokracií. Zmínil například některá protikorupční opatření.

"Před rokem jsme zavedli povinný elektronický systém podání majetkových přiznání pro všechny státní zaměstnance, který je dostupný online pro všechny," uvedl příklad. Ukrajina podle něj pracuje také na zkvalitnění podnikatelského prostředí.

Velký význam má podle Perebyjnise jasná proevropská orientace země a nezávislost na Rusku. Cílem zahraniční politiky je podle jeho slov stejně jako u Československa a později České a Slovenské republiky v devadesátých letech zapojení do evropské integrace a do NATO, uvedl.

Za největší úspěch Ukrajiny během 26 let nezávislosti Perebyjnis označil skutečnost, že země si nezávislost udržela a je platným a uznávaným členem mezinárodního společenství. "Splnil se tím sen mnoha generací Ukrajinců," podotkl.